Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V Libereckém kraji se peněženky neztratily

LIBEREC - Informace byly zavádějící. 

"Test: na policii se ztrácejí peněženky"  - MF Dnes - 30. listopadu 2010

Uvedené vyjádření je reakcí na to, aby byl občan médii objektivně informován, ne pouze jednostranně, nepřesně a účelově. Podobné dezinformace poškozují policisty i jejich práci.

V době od 23. do 25. listopadu prováděli novináři MF Dnes zkoušku spolehlivosti policistů. Na vytipované policejní oddělení v rámci Libereckého kraje předali nalezenou peněženku a následně sledovali, jak s nalezenou věcí policisté naloží. Tento „test spolehlivosti“ proběhl i na třech policejních odděleních v rámci Libereckého kraje - v Jablonci nad Nisou, Turnově a v Liberci.

Informace o výsledku „testu spolehlivosti“, které prostřednictvím vydání MF Dnes dne 30. listopadu 2010 zprostředkovali novináři veřejnosti, nejsou pravdivé, ale zkreslené a zavádějící. Na policii, tak jak bylo MF Dnes uvedeno, k žádným ztrátám peněženek nedošlo.

Pokud novináři provádí „zkoušky spolehlivosti“, měli by se nejprve informovat, jaký je v těchto případech postup policejních orgánů. Vzhledem k neznalosti tohoto postupu poskytujeme několik informací k této problematice.
 

Policisté v těchto případech postupují podle metodické příručky ředitele služby pořádkové policie. V ní je uvedeno, že „v případě, že se nálezce dostaví i s nalezenou věcí na policii za účelem jejího odevzdání, policista ji přijme a následně provede opatření. Tedy má povinnost nalezenou věc vydat lastníkovi a v případě, že vlastník nalezené věci není znám, je nálezce povinen tuto odevzdat na kterýkoliv úřad obce s rozšířenou působností“.

Následují další kroky, kdy policista vyhotoví úřední záznam o přijetí nálezu a provede jeho zaevidování. Jestliže není nalezenou věcí zbrojní průkaz, zbrojní licence, průkaz zbraně, zbrojní průvodní list, evropský zbrojní pas či občanský průkaz, vydá policista nálezci úřední záznam pouze v případě, pokud o to požádá. Není tedy jeho povinností vydat nálezci úřední záznam o nalezené věci (pokud se nejedná o doklady uvedené viz výše).

Pokud je z nálezu patrné, komu věc konkrétně patří (např. vlastník či jiná osoba) a nebrání-li vydání jiný právní důvod, vyhotoví policista úřední záznam a nalezenou věc této osobě vydá. Pokud vlastník nalezené věci není znám, vyhotoví policista úřední záznam a nalezenou věc předá obecnímu úřadu.

Metodický pokyn vydaný k postupu při nálezu věci nemá charakter striktního nařízení a je tedy pouze doporučením, jak má policista v daných případech postupovat. Každý případ řeší policista individuálně, na základě vyhodnocení nalezené věci, situace a osobní znalosti (druh odevzdaného nálezu, věrohodnost nálezce, apod.).

V souvislosti s výsledky testů spolehlivosti, které provedli redaktoři MF Dnes, zadal policejní ředitel orgánům vnitřní kontroly policie prověřit a vyhodnotit, jaké byly postupy policistů, zda byly v souladu s doporučeními či nikoliv. Průzkum prokázal, že v žádném z uvedených případů prováděné „zkoušky“ nedošlo ke ztrátě či odcizení předaného nálezu. V Liberci, v Turnově ani v Jablonci nad Nisou nedošlo ke ztrátě či odcizení předaného nálezu. Peněženka byla vždy vrácena buď jejímu majiteli či byla předána magistrátu města jako nález.

Články, které byly uveřejněny v dnešní MF Dnes: “Test: na policii se ztrácejí peněženky“, str. 1, “Policistům hrozí trest i za lenost či neochotu“, str. A, “Liberec, Jablonec i Turnov. Policie selhala všude. Teď přijdou tresty“, str. B1 - vnímá vedení krajské policie jako značně poškozující, závádějící a neetické ve vztahu k veřejnosti a jejímu objektivnímu informování.

Ani na jednom z policejním oddělení, kde byl test prováděn, se peněženky neztratily. Ve všech případech bylo postupováno ze strany policistů zákonně a standardně. Skutečnost, kterou popisují redaktoři MF Dnes, že ani jedna z peněženek nebyla druhý den vrácena“, je naprosto zavádějící a nepřesná. Policisté mají za povinnost prověřit (zejména pokud se v peněženkách nenacházely žádné doklady totožnosti) osobu údajného vlastníka věci. Ten je pak povinem strpět úkony, které souvisí s podrobným a detailním popisem nalezené věci, aby nedošlo k navrácení věci neooprávněné osobě. Ani na tomto postupu není nic nestandardního či zvláštního.

 

V důsledku nepravdivých a zkreslených informací podporují články domněnky či snad podezření, že policisté nejsou poctiví a chtěli si zřejmě peněženky nechat. Vnímáme proto tyto články jako značně poškozující policii jako takovou, ale zejména policisty v Libereckém kraji. Vyjádření jsou tendenčně a účelově zaměřená a v žádném případě nenesou znaky objektivního informování veřejnosti. Ze strany novinářů je velmi neetické poskytovat nepřesné a zavádějící informace, které vrhají špatné světlo na policii v Libereckém kraji a zejména pak na práci samotných policistů, kteří zveřejněné informace a nařčení novinářů vnímají velmi negativně.

 

A informace na závěr - kdo je dle zákona oprávněn provádět zkoušky spolehlivosti.
Zkouška spolehlivosti „ - tento institut přímo upravuje a konkretizuje zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky v § 107. Na základě tohoto zákona může „zkoušku spolehlivosti“ provádět Inspekce Policie ČR.
„Zkouška spolehlivosti“ je zkouškou odolnosti policistů či zaměstnanců policie na protiprávní jednání. Při zkoušce je navozena situace, kterou má policista či zaměstnanec řešit. Účelem této zkoušky je odhalit možné protiprávní jednání.


 


por. Bc. Vlasta Suchánková
e-mail: tiskova.krplb@mvcr.cz
tel.: 974 461 207
30. 11. 2010

 


 


 


 


 

vytisknout  e-mailem