Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V lomu na Kaplicku se opět objevila munice

Český Krumlov - Pyrotechnici se sem budou pravděpodobně vracet. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jen čtyři dny uplynuly od posledního nálezu munice v jednom lomu na Kaplicku, o kterém jsme veřejnost informovali v pondělí 30. května, viz článek: http://www.policie.cz/clanek/pyrotechnici-meli-plne-ruce-prace.aspx.
 
Zástupce soukromé firmy, která ve zmíněné lokalitě provádí v těchto dnech průzkum a pátrá po nebezpečné munici, opět včera kontaktoval policisty, aby oznámil nález další munice. Jednalo se opět o munici z druhé světové války německé výroby. Kapličtí policisté vyjeli na místo a přivolali také Pyrotechnickou službu, Expozituru České Budějovice. Pyrotechnici munici zajistili a převezli na bezpečné místo k uložení k pozdější likvidaci. Jednalo se o jeden 75 mm tříštivotrhavý granát, náboje ráže 14,5 mm, náboje Flag ráže 20x 38 mm a 20x82 mm, tři 30 mm tříštivotrhavé granáty, zápalky vzor 34, náboje Flag 20 mm do dělostřeleckých granátů, zásobník do samopalu M6 se třinácti kusy munice. Celkem tak odvezli více než 100 kusů nebezpečné munice. Při celé akci nebyl nikdo zraněn ani nedošlo ke škodě na majetku.
 
Policisté varují občany ne jen v souvislosti s těmito nálezy, aby byli opatrní a v případě, že by jakoukoliv munici někde objevili, aby se jí v žádném případě nedotýkali. Každá munice je nebezpečná, i když leží v zemi desítky let. Vždy je potřeba označit místo, kde se munice nachází nebo u něj setrvat a zavolat policii na linku 158. Jenom zkušení odborníci totiž dokáží munici řádně zabezpečit a následně bezpečně zlikvidovat.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
4. května 2012
Odkazy do noveho okna

munice 1

munice 1 

Detailní náhled

munice 2

munice 2 

Detailní náhled

munice 3

munice 3 

Detailní náhled

munice 4

munice 4 

Detailní náhled

munice 5

munice 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem