Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V Muzeu PČR se oceňovaly obrázky a literární díla na téma "bezpečný cyklista"

KRAJ - Děti z mateřských a základních škol malovaly a psaly na téma "bezpečný cyklista" v rámci výtvarné a literární soutěže projektu Markétina dopravní výchova. 

Dvě desítky dětí napříč republikou se sjely spolu se svými rodiči do Muzea PČR, kde se konalo slavnostní vyhlášení výsledků 8. ročníku výtvarné a literární soutěže v rámci celorepublikového projektu Policie ČR  "Markétina dopravní výchova".

Děti z mateřských a základních škol se v rámci čtyř kategorií (I. kategorie MŠ, II. kategorie 1. stupeň ZŠ, III. kategorie 2. stupeň ZŠ, IV. kategorie literární soutěž ZŠ) vyjadřovaly kresbou, ale i literárnín dílem, na předem vyhlášené téma, kterým v 8. ročníku soutěže bylo - "bezpečný cyklista".  V každé kategorii vybírala komise 5 nejlepších v republice, celkem tak byly oceněny dvě desítky výherců

1Na téma "bezpečný cyklista" zaslaly děti do soutěže na dva tisíce výkresů a desítky literárních děl, které následně hodnotily, posuzovaly a vybíraly odborné komise. Literární díla prošla rukama odborníků z Krajské vědecké knihovny Libereckého kraje, poezii posuzovala Mgr. Monika Pospíšilová Kozáková, prózu pak Mgr. Marek Sekyra - oba autorsky píšící.

Výtvarná díla vybírala komise složená z pedagoga Základní umělecké školy v Liberci Ondřeje Maška a z členů Týmu silniční bezpečnosti - Jana Poláka, Markéty Novotné (autorky projektu) a Ladislava Slánského.

Komise pak v rámci všech kategorií vybírala 5 nejlepších výtvarných a literárních děl, jejichž dětští autoři byli spolu s rodiči pozváni do Muzea PČR k předání cen (viz výherní listina v příloze).

Hodnotné ceny dětem z MŠ a žákům a žákyním základních škol předal plk. Mgr. Michal Hodboď z Odboru služby dopravní policie Policejního prezídia PČR, brigádní generál JUDr. Václav Kučera, PhD., MBA - ředitel středočeské policie a také Markéta Novotná - autorka projektu "Markétina dopravní výchova" - Markéta Novotná. Akce se zúčastnila i republiková preventistka pplk. Veronika Hodačová.

Průběhem celého slavnostního vyhlašování provázely svými hudebními vstupy děti z Mateřské školy u Vysočanského pivovaru za klavírního doprovodu paní učitelky Ludmily Antonyové.   3

Na závěr vyhlásil brigádní generál JUDr. Václav Kučera, téma na další ročník výtvarné a literární soutěže. Děti budou kreslit a literárně tvořit na téma: "Bezpečná cesta do školy."

INFORMACE O PROJEKTU MARKÉTINA DOPRAVNÍ VÝCHOVA

Projekt vznikl v Libereckém kraji. Jedná se o edukativní projekt zaměřený na vzdělávání dětí mateřských a základních škol, ale i pedagogů,  v oblasti dopravní výchovy.  V rámci projektu jsou vytvořeny pracovní listy (vytvořila autorka projektu Markéta Novotná, ilustroval učitel ZUŠ v Liberci Ondřej Mašek), které děti s výkladem pedagogů vyplňují v rámci jednotlivých výukových předmětů (fyzika, čeština, přírodověda, chemie, apod.), kdy dopravní téma vždy koresponduje s daným předmětem.

V rámci projektu jsou vzděláváni i pedagogové, pro které Tým silniční bezpečnosti ve spolupráci s Policií ČR připravuje odborné semináře zaměřené na dopravní problematiku. "Tým" ve spolupráci s policií pořádá rozsáhlé osvětové akce, semináře, besedy. 5Pro projekt vytvořili jeho autoři také celou řadu edukativních materiálů, které jsou distribuovány do mateřských a základních škol na podporu lepší úrovně vzdělávání dětí i pedagogů.

Nadstavbou projektu je výtvarná a literární soutěž, v rámci které byla již vyhlášena následující témata:

  • Malujeme pro týden bezpečnosti
  • Buďte vidět nejen na podzim – téma viditelnost
  • Nehodáčkův zlý sen“ – téma superhrdiny v silničním provozu
  • Cestování s prarodiči
  • Všichni jezdí připoutaní
  • Zpomal, prosím!
  • Ulice není herna
  • Zebra se za tebe nerozhlédne
  • Bezpečný cyklista

Partneři soutěže: Policie České republiky, Tým silniční bezpečnosti, Bagmaster, Mocca, Bezpečná společnost, Dinopark, IQ Landia, Česká kancelář pojistitelů.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
28. června 2022



 

vytisknout  e-mailem