Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

V obchodech neohlídali svoje tašky

KLATOVSKO - Doporučujeme občanům, jak ochránit své kabelky a tašky při nákupech. Nedávejte šanci zlodějům! 

V sobotu 20. června letošního roku nakupoval místní muž v obchodě nacházejícím se v Sušici na ulici Hrádecké. Muž byl v obchodě v době od 10.30 do cca 11.30 hodin a zapomněl příruční brašnu v nákupním vozíku. Poškozený v tašce měl osobní doklady, finanční hotovost, doklady k vozidlu, mobilní telefon, svazek klíčů a platební kartu peněžního ústavu. Neznámý pachatel se opakovaně pomocí platební karty pokusil vybrat z bankomatu finanční hotovost, což se mu nepodařilo. Majiteli vznikla škoda za téměř sedm tisíc korun.

V pátek 19. června tohoto roku nakupovala žena v obchodním domě v Klatovech na ulici Domažlické. Před devatenáctou hodinou neznámý pachatel z nákupního vozíku vzal dámskou kabelku, v ním měla poškozená svazek klíčů, mobilní telefon, dámskou peněženku s finanční hotovostí, osobní doklady a platební kartu peněžního ústavu. Poškozené vznikla škoda za 3 700 Kč.

Policie v obou případech zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a u prvního i ze zatajení věci.

Doporučení:

Na policii jsou ohlášeny hlavně krádeže peněženek s finančním obnosem, ale majitelé přijdou i o osobní doklady - občanský  a řidičský průkaz, cestovní pas, doklady od vozidel.  Vyjímkou nejsou i krádeže platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů. Drobné kapesní krádeže občané většinou nehlásí. 

Pokud už někdo z občanů se stal obětí, má už zkušenosti, jaké cesty jej čekají při ztrátě dokladů po různých úřadech a peněžních ústavech. Při ztrátě mobilního telefonu samozřejmě přijdou i o kontakty a telefonní čísla svých známých.

Převážně  až  po  příchodu domů  nebo  při  dalších  nákupech poškození zjistí, že v jejich tašce chybí peněženka.

Při kontrolách zaznamenáváme případy, kdy v nákupních domech přijdou kupující o peněženky z tašky zavěšené nebo odložené v  nákupním vozíku v době, kdy vybírají zboží.

Uvádíme několik rad, jak se chovat, jak se nestat další obětí:

  • zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno
  •  kabelka by měla být  zapnutá a  těsně u těla
  • nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek
  • doklady a peníze oddělujte zvlášť
  • finanční prostředky nenoste pohromadě
  • peníze a kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes obleku.

Věnujte pozornost bezprostřednímu okolí a mějte své věci stále pod kontrolou, nenoste peníze, doklady či jiné cennosti v batohu na zádech, kam nevidíte,

V restauracích a barech nenechávejte svá kabelky - zavazadla  bez kontroly.

Majitelé platební karty: své identifikační číslo - PIN - ukládejte zásadně odděleně a v případě její krádeže okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu, ztrátu oznamte a kartu zablokujte.

Ochrana osobního majetku je záležitostí každého z Vás, když nechcete dělat radost zlodějům, dodržujte uvedené rady Policie ČR.

Pokud se stanete obětí krádeže nebo svědkem vloupání nebo krádeže, okamžitě kontaktujte policisty prostřednictvím tísňové linky číslo 158.

nprap. Ladmanová Dana

22. června 2020 

vytisknout  e-mailem