Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

V opilosti opakovaně volal na linku tísňového volání, teď mu hrozí tučná pokuta

Frýdecko-Místecko - zlomyslná volání 

V první polovině srpna přijali policisté na tísňové lince oznámení muže z Třince, který tvrdil, že má doma puštěný plyn a zapálenou svíčku. Také vznesl požadavek, že chce hovořit s policejním vyjednavačem, neboť v televizi viděl, že se má takto postupovat v krizových situacích. Na místo neprodleně vyjela hlídka obvodního oddělení Třinec a také hasiči. Ti na místě provedli měření, kdy únik plynu nezjistili. Oznamovatel, který byl zjevně pod vlivem alkoholu, policistům uvedl, že požil několik piv a následně zavrávoral a nedopatřením vytrhnul hadici vedoucí od plynového ohřívače vody. Přívod plynu však před příjezdem složek IZS sám zastavil.

Jen o několik dní později přijal operační důstojník na lince tísňového volání oznámení s informací o uložení výbušniny. Volající však ke své osobě neuvedl žádné údaje a domáhal se tentokrát hovoru s pyrotechnikem. Jak se nakonec ukázalo, oznamovatel nebyl pro policisty neznámou osobou. Díky místní a osobní znalosti již strážci zákona věděli, za kým se mají vydat. Muže zkontaktovali v místě jeho bydliště, provedená dechová zkouška u něj vykázala téměř čtyři promile alkoholu. Hlídce uvedl, že si nepamatuje, že by na tísňovou linku volal. Muž byl zajištěn a předán na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění u výslechu policistům uvedl, že v daný den zkonzumoval několik litrů vína, a proto si nic nepamatuje. Své volání na tísňovou linku nedokázal vysvětlit, svého jednání však litoval.

Třinečtí policisté uvedená jednání 40letého muže zadokumentovali a následně oznámí příslušnému správnímu orgánu jako přestupek na úseku zákona o elektronických komunikacích. Za zlomyslná volání tak nyní muži hrozí až 200tisícová pokuta.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
25. srpna 2023

vytisknout  e-mailem