Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V policejní síti uvízl milovník dravců

RYCHNOVSKO - Ojedinělý případ hospodářských kriminalistů. 

Ojedinělý případ šetří policisté Oddělení hospodářské kriminality rychnovského Územního odboru.  PČR.
Klec spadla pro osmatřicetiletého muže z Rychnovska.
Ten v době od května tohoto roku ukradl nejméně 4 mláďata krahujce obecného a  výra velkého.
Mláďata sebral z vytipovaných hnízd ze stromů v různých lokalitách Královéhradeckého a Středočeského kraje (Kutná Hora). Poté je přechovával u sebe na zahradě.
Obviněný tuto nezákonnou činnost vykonával, aniž by k tomu měl nějaké zvláštní povolení či oprávnění, přestože je osoba znalá podmínek.

krahujecDne 5. listopadu provedli kriminalisté 9 prohlídek jiných prostor v rámci celé České republiky, při kterých zajistili u podezřelého a u osob nakupujících u podezřelého  celkem 17 dravců (dohromady s výše uvedenými čtyřmi) -  krahujce obecného, výra velkého,  jestřába lesního, ostříže lesního a poštolku obecnou).
Kriminalisté nyní prověřují původ zajištěných dravců, zda jde o jeho vlastní odchov nebo odcizení.
Při prohlídkách kriminalisté spolupracovali s pracovníky České inspekce životního prostředí, kteří si na místě zajištěné dravce převzali.

výrOdcizení dravci jsou dle mezinárodních dohod chráněni zákonem č. 100/2004 o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a patří dle přílohy do kategorie A, což znamená „kriticky ohrožený druh“.

Takovýto případ šetřili hospodářští kriminalisté na Rychnovsku poprvé.  A to proto, že se vůbec podařilo odhalit obviněného této konkrétní trestné činnosti  i vzhledem k rozsahu případu této konkrétní trestné činnosti (9 prohlídek na různých místech republiky, kterých se zúčastnily desítky policistů nejen rychnovských, ale i dotčených územních odborů).

Obviněný touto trestnou činností způsobil škodu v řádech deseti tisíců korun, vzhledem k probíhajícímu šetření nemusí být tato částka konečná.
Za přečin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami mu hrozí až tříletý nepodmíněný trest.

(Použito ilustrační foto)

por. Mgr. Alena Kacálková
11. listopadu 2014, 13:15 

vytisknout  e-mailem