Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V průměru 7 odhalených řidičů pod vlivem denně

NÁCHODSKO – Žena pod vlivem alkoholu usedla za volant. 

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu, ale i přeceňuje řidičské schopnosti.

Policisté v rámci běžné silniční kontroly zastavili v těchto dnech řidičku, která začala na výzvu policistů zmateně hledat doklady a ústa zakrývat mikinou. Policisté ihned pojali podezření, že může být pod vlivem alkoholu.

Provedli proto s řidičkou dechovou zkoušku, která odhalila 1,7 promile alkoholu v dechu. Policisté ženě odebrali řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Ženě nyní hrozí za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky až roční pobyt za mřížemi, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Případ je řešen ve zkráceném přípravném řízení.

Nejedná se však zdaleka o ojedinělý případ. Policisté v celém Královéhradeckém kraji evidují od začátku letošního roku do posledního dubnového dne bezmála 750 přestupků, kdy řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu či drog. A dále pak 144 řidičů, kteří nadýchali přes 1 promile, čímž se dopustili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. To vychází přibližně na 7 odhalených řidičů denně, kteří byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek za volantem.

I přesto, že žena svým jednáním nezpůsobila dopravní nehodu, nemusí to vždy dopadnout takhle. Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Lucie Konečná
4.5.2023, 10:20hod.

vytisknout  e-mailem