Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V rukách kriminalistů skončili distributoři kokainu

České Budějovice - Zásahová jednotka zadržela známé českobudějovické podnikatele. 

Několikaměsíční intenzivní práce českobudějovických kriminalistů předcházela rozsáhlé policejní akci, která proběhla dne 13. května a při které byli současně na třech místech na Českobudějovicku zadrženi tři muži, přičemž dva z nich jsou známí českobudějovičtí podnikatelé. Jejich zadržení souviselo s návykovými látkami, konkrétně s kokainem, který dle zjištěných informací distribuovali různým osobám na Českobudějovicku a měli ho sem přivážet z Prahy. 

Kriminalisté ve spolupráci s policisty jihočeské zásahové jednotky všechny tři muže zadrželi na základě písemného souhlasu státního zástupce. Ve dvou případech byl proveden násilný vstup do bytu. Následovaly domovní prohlídky, při kterých asistovali policejní psi vycvičení na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Při domovních prohlídkách zajistili kriminalisté kromě jiného finanční prostředky v řádech sta tisíců korun a také bílou krystalickou látku, poschovávanou v bytech na různých místech.  Dle  vyjádření specialistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz jihočeského policejního ředitlelství se jedná o kokain. Kriminalisté jej předali k vyhodnocení na Kriminalistický ústav Praha, který provede další zkoumání týkající se především kvality této zajištěné návykové látky. 

Kriminalisté hned první den realizace vyslechli minimálně dvacet osob z řad odběratelů kokainu, přičemž se nejednalo o běžné odběratele omamných a psychotropních látek . Kokain je  nazýván "drogou bohatých". Jeho distribuce tak probíhala mezi osoby z vyšších společenských vrstev. Kriminalisté později obvinili dva ze zadržených mužů (34 a 36 let) z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakádání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Co se týče třetího muže, probíhá nadále prověřování a dosud nebyl obviněn. Nicméně kriminalisté v této věci nadále intenzivně pracují, probíhají další výslechy a znalecká zkoumání. Vyšetřování probíhá na svobodě. 

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz
20. května 2024

Odkazy do noveho okna

1 Foto 1

1 Foto 1 

Detailní náhled

2 Foto 2

2 Foto 2 

Detailní náhled

3 Foto 3

3 Foto 3 

Detailní náhled

4 Foto 4

4 Foto 4 

Detailní náhled

5 Foto 5

5 Foto 5 

Detailní náhled

6 Foto 6

6 Foto 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem