Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

V souvislosti s nadcházejícími prázdninami zvýšíme dohled na silnicích

OLOMOUCKÝ KRAJ - S intenzivnějším dohledem a silničními kontrolami musí řidiči počítat během prvních dvou prázdninových víkendů. 

Policisté Olomouckého kraje v těchto dnech zahajují letní preventivní akce na silnicích. Nejen na hlavních tazích, ale i v rizikových úsecích a turisticky významných oblastech budou dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu. Období letních prázdnin patří na našich silnicích mezi nejrizikovější části roku, a to nejen kvůli vysokým teplotám, ale i kvůli nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motorkáři.

Na silnicích tak zintenzivní dohled nejen dopravní policisté, ale i policisté z obvodních oddělení a cizinecké policie. Silniční kontroly budou zaměřeny zejména na dodržování pravidel bezpečnosti silničního provozu, na dodržování stanovených rychlostních limitů, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, technický stav vozidel, používání mobilních telefonů během jízdy, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel.

V loňském roce šetřila služba dopravní policie v Olomouckém kraji 6162 dopravních nehod. V porovnání s předchozím rokem je to o 342 případů více. Při těchto nehodách bylo usmrceno 17 osob (11 řidičů motorových vozidel, 1 řidič motocyklu, 2 cyklisté a 3 chodci), z toho 4 lidské životy vyhasly na našich silnicích právě v období letních prázdnin. Nejvíce se bouralo na Olomoucku a Přerovsku. Pokud se týká nehodovosti v jednotlivých dnech týdne, tak se nejvíce bouralo v pátek a v pondělí, nejméně pak v neděli. Mezi hlavní příčiny dopravní nehodovosti v kraji dlouhodobě patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě. U 280 viníků dopravních nehod jsme zjistili jejich ovlivnění alkoholem, 29 z nich bylo pod vlivem jiné návykové látky.

Během letních prázdnin plánujeme ve spolupráci s BESIP také celou řadu dopravně preventivních akcí zaměřených především na bezpečnost a viditelnost chodců, cyklistů a motorkářů, ale také na ostatní účastníky silničního provozu, a to zejména v rámci preventivních kampaní „Na kole jen s přilbou“, „Nosím helmu automaticky“, „Řídím, piju nealko pivo“, „13:minut“, „Zpomal, ještě je brzo“, apod.

Rady na cesty:

  • Před odjezdem na dovolenou si zkontrolujte technický stav vozidla a ujistěte se, že je ve správném stavu.
  • Vydejte se na cestu odpočatí a nezanedbávejte únavu.
  • Trasu si dobře naplánujte a věnujte pozornost možným dopravním omezením.
  • Je-li to možné, vyhněte se jízdě v období s vysokou hustotou provozu.
  • Pamatujte, že k dopravním nehodám často dochází při návratu domů. Zejména poslední kilometry před domovem mnohdy podceníme únavu. I krátká bezpečností pauza na doplnění tekutin a protáhnutí se je velmi důležitá.
  • Ujistěte se, že máte ve vozidle řádně zabezpečeny všechny přepravované věci.
  • Zajistěte, aby vaše děti byly vždy řádně připoutány v autosedačkách odpovídajících jejich výšce a věku. Nepodceňujte bezpečnost vašich dětí!

A to nejdůležitější na závěr. Všem řidičům a rekreantům přejeme krásné letní prázdniny a bezpečný návrat z cest. Na silnicích více než kde jinde platí doporučení „Pospíchej pomalu!“.

AKTUALIZACE:

Ohlédnutí za prvním prázdninovým víkendem na silnicích v kraji

Jak jsme již avizovali, proběhlo v kraji první prázdninový víkend (od pátku 28. 6. do neděle 30. 6. 2024) dopravně bezpečnostní opatření zaměřené na bezpečný provoz na silnicích v souvislosti se zvýšeným provozem spojeným s odjezdem na dovolené. Během těchto tří dnů policisté v kraji zkontrolovali více jak 2100 řidičů motorových vozidel a řešili 388 dopravních přestupků. Na pokutách řidiči zaplatili přes 414 tisíc korun. Ve 161 případech řidiči překročili nejvyšší dovolenou rychlost, a to nejen v obci, ale i mimo obec, dalším nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidel, nepřipoutání bezpečnostními pásy či nesprávný způsob jízdy a nesprávné předjíždění. 13 hříšníků usedlo za volant pod vlivem alkoholu, další 2 měli platný zákaz řízení motorových vozidel.

Pokud jde o dopravní nehodovost, vyjeli policisté v kraji k 47 dopravním nehodám, při kterých se zranilo 14 osob. U jednoho z řidičů bylo zjištěno ovlivnění alkoholem.

kpt. Mgr. Jiřina Vybíhalová
25. června 2024

vytisknout  e-mailem