Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V souvislosti s otravou metylem obviněn 45letý muž

SEMILSKO - Stíhán je na svobodě. 

Dne 19. září 2012 byl jilemnickou nemocnicí potvrzen první případ intoxikace metylalkoholem u 36letého muže, který byl do nemocnice přijat předešlého dne kolem deváté hodiny večer. Podle výslechu manželky mělo k jeho otravě dojít po vypití několika skleniček Tuzemáku, který údajně zakoupila před měsícem v jedné z prodejen v Lomnici nad Popelkou.
 
Lahev, ze které pil hospitalizovaný muž, kriminalisté i se zbytkem lihoviny zajistili a předali ji celníkům. Ti po provedené odborné expertíze zjistili, že se v lihovině nachází metylalkohol, jehož množství mnohonásobně převyšuje povolený maximální obsah v lihovinách. Semilští policisté ihned zahájili velmi intenzívní vyšetřování, kdy jejich prioritou bylo nejen zjištění původu lihoviny, ale i osob, které by mohly mít se závadným alkoholem cokoliv společného.
 
Při vyšetřování se nespoléhali pouze na výslech manželky intoxikovaného muže, ale zaměřili se i dalšími směry. Následně se jim potvrdila nejvíce pravděpodobná verze. Tedy, že originální lahev alkoholu byla skutečně zakoupena, ale v jiném obchodě, než uváděla manželka poškozeného, ale i to, že závadný alkohol byl do originální lahve Tuzemáku doplněn až následně, tedy po vypití původního obsahu lahve. Tuto verzi nakonec potvrdila policistům i sama manželka 36letého muže. V jeho bytě pak policisté zajistili jeden načatý barel s lihovinou, ve kterém byl po provedené expertíze zjištěn stejně závadový obsah jako v lahvi.
 
Pokud se týče samotné distribuce alkoholu, o tuto se již v té době zajímali celníci.  Na rozkrývání nelegálního zásobovacího a prodejního řetězce zboží zatíženého spotřební daní, do kterého patřila i tato prodejna, jsme již pracovali delší dobu a v červenci letošního roku jsme zahájili šetření, které se týkalo distribuce neznačených cigaret,“sdělila mluvčí Celního ředitelství Praha kpt. Ing. Martina Kaňková. Rovněž jsme při šetření zjistili, že by se zde mohlo nelegálně obchodovat i s alkoholem,“ podotkla Kaňková.
 
 
Dalším vyšetřováním se policistům ve spolupráci s celníky podařilo dostat až k samotnému dodavateli závadného alkoholu a zadržet 45letého muže. Následovaly domovní prohlídky, při kterých celníci objevili 2 897 kusů alkoholických nápojů o celkovém objemu 6 158 listrů, které nebyly označeny kontrolní páskou. „Rovněž jsme zajistili 42 120 kusů neznačených cigaret a 85 kg řezaného tabáku“, sdělila mluvčí Celního ředitelství Praha.
 
Ve více jak třech tisících litrech zajištěné lihoviny byl laboratorním zkoumáním zjištěn metylalkohol, jehož množství mnohonásobně převyšovalo povolený maximální obsah v lihovinách. Ten byl opatřen zřejmě falzifikáty etiket Vodky a Tuzemáku.
 
45letý muž již čelí obvinění z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti dle § 273/1,2a trestního zákoníku, kde je pětiletá hranice trestu odnětí svobody. Současně s obviněním podal vyšetřovatel podnět státnímu zástupci k návrhu na vzetí obviněného do vazby. Ten jej akceptoval, soudce však neshledal důvody vazby, a proto je vyšetřování 45letého muže vedeno na svobodě.
 
Semilským kriminalistům se tak ve spolupráci s Celním ředitelstvím Praha podařilo ve velmi krátké době dostat nejen k distributorovi závadného alkoholu a obvinit jej, ale i zadokumentovat a potvrdit přímé vazby na dodavatele alkoholu ze Zlínska. S ohledem na tyto souvislosti předali semilští policisté spisový materiál kolegům do Zlína.
 
Poznámka:
36letý intoxikovaný muž, který byl po požití závadného alkoholu v přímém ohrožení života,  byl již z jilemnické nemocnice propuštěn do domácího léčení. Pokud by dle vyjádření lékaře nevyhledal pomoc včas a nebyl mu podán lék Fomepizol, s největší pravděpodobností by zemřel.
 
  
mjr. Bc. Vlasta Suchánková                                   kpt. Ing. Martina Kaňková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje                     tisková mluvčí Celního ředitelství Praha            
tel.: 724 189 071                                                   tel.:  
725 370 040

 

vytisknout  e-mailem