Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V žádosti o úvěr se lhát nesmí

HRADECKO - Třem osobám hrozí pětileté vězení. 

Vyšetřovatelé Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Hradec Králové v těchto dnech obvinili manželský pár a jednu ženu z trestného činu úvěrový podvod. Jelikož se jedná o několikasettisícovou škodu, hrozí jim až pět let za mřížemi. 

V prvním případu si manželský pár chtěl vzít na začátku roku 2015 úvěr ve výši 300 tisíc korun na dokončení oprav svého domu. Podali žádost, kde doložili potvrzení o zaměstnání muže u jedné firmy s konkrétní výší měsíčního příjmu, ačkoliv tam nikdy nepracoval. Na základě vyhodnocení stavební spořitelny jim nebyl úvěr poskytnut a hmotná škoda nevznikla, přesto nyní oba čelí trestnímu stíhání.

Druhý případ je obdobný. Žena na začátku roku 2015 uzavřela smlouvu o překlenovacím úvěru ze stavebního spoření na částku 430 tisíc korun, kterou se zavázala použít na rekonstrukci své nemovitosti.  Žena do žádosti také dodala potvrzení zaměstnavatele, u kterého nikdy nepracovala. Stavební spořitelna celou částku ženě vyplatila. Posléze se zjistilo, že žena peníze použila v rozporu s účelovostí úvěrové smlouvy, neboť je použila pro osobní potřebu.

Výňatek z trestního zákoníku: Úvěrového podvodu se dopustí ten, kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí.

por. Iva Kormošová
21.3.2017, 13.00
 

vytisknout  e-mailem