Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vandal na trati

LITOMĚŘICE – Další poškozený transformátor, tentokrát u Polep 


 

   Zavrženíhodné jednání vandalů v posledních týdnech již několikrát litoměřická policie zaznamenala na železniční trati. Scénář je vždy stejný. Zloděj barevných kovů znehodnotí transformátory a vyřadí zařízení z provozu. Zničí celé zařízení v hodnotě přesahující 100 000 Kč.
Ve čtvrtek v nočních hodinách nefungovala signalizace na trati mezi obcemi Polepy a  Křešice. Kvůli měděné cívce zloděj odšrouboval víka stykových transformátorů kolejových obvodů, a poté z nich vypustil transformátorový olej. Tím došlo k jejich znehodnocení a vyřazení z provozu, čímž porušená světelná signalizace oznamovala obsazenou trať a na návěstidlech nepřerušovaně svítila červená světla. Kvůli měděné cívce, kterou dosud neznámý pachatel z transformátorů ukradl, zničil celé zařízení a způsobil škodu cca 130 000 Kč. Nejedná se však o  ojedinělý případ.
Minulý čtvrtek v noci se neznámý vandal vloupal na železniční trati mezi obcemi Oleško a Hrdly do dvou stykových transformátorů kolejového obvodu. Svým počínáním poškodil izolaci a transformátorové plechy. Následkem toho nejen že způsobil na zařízení škodu 180 000 Kč, ale zároveň se i uzavřely závory na železničním přejezdu u Oleška a přejezd byl neprůjezdný. Je nutné podotknout, že k podobnému případu došlo před několika dny i u Libochovan. Zde pachatel ze stykového transformátoru návěstidla odcizil měděné součástky. I v tomto případě došlo ke zničení zařízení a škoda byla vyčíslena na 140 000 Kč.
 

Policie dosud neustanoveného pachatele podezřívá z trestných činů poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a z poškození cizí věci. Podle trestního zákoníku mu hrozí i trest několikaletého odnětí svobody.
 

por. Ing. Alena Romová
17. 9. 2010
 

vytisknout  e-mailem