Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vandalové zaútočili na torzo sochy i na zeleň v muzejní zahradě

ČESKOLIPSKO - Škodu za nejméně 163 000 korun způsobili vandalové v muzejním parku v České Lípě. 

     V časovém úseku vymezeném pondělním odpolednem a úterním ránem někdo zaútočil  v prostoru zahrady Vlastivědného muzea  a galerie na náměstí Osvobození v České Lípě na torzo pískovcové sochy z 18. století, zobrazující sv. Jana Nepomuckého. Staletími zkoušená památka dostala z rukou ničitele další citelný zásah. Vandal nebo možná skupina vandalů sochu svalili z podstavce. Následným pádem na zem u ní došlo k ulomení ruky držící biret. Pachatel činu bude zřejmě překvapen informací, že škoda, která ulomením ruky z torza sochy vznikla, byla pracovníky muzea předběžně odhadnuta na 150 000 korun.

     Další řádění vandalů se soustředilo na okrasné křoviny zahrady. Po návštěvě ničitelů tu zůstalo 450 metrů  dlouhé pásmo na živém plotě z habru a buxusu zcela zlikvidované pošlapáním. Na zničené zeleni byla vyčíslena škoda za dalších 13 000 korun.

     Policisté v této souvislosti žádají případné svědky, kteří by mohli přispět k odhalení totožnosti pachatele, aby se jim ozvali prostřednictvím známé linky Policie ČR 158. Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že se v muzejním parku měla v pondělí mezi 20. až 21. hodinou pohybovat skupina přibližně osmi mladých lidí ve věku mezi patnácti až osmnácti lety. Jednalo se o smíšený kolektiv dívek a mladíků. Zda mají tento čin na svědomí, zatím není zřejmé. Jisté je, že se tu zdržovali v době blízké spáchání tohoto trestného činu. Policisty zajímají veškeré informace, které povedou ke zjištění totožnosti zmíněné skupinky mladých lidí, včetně všech dalších návštěvníků zahrady, kteří sem v pondělí večer zašli.  Případ je kvalifikován jako přečin poškození cizí věci s trestní sazbou odnětí svobody až na jeden rok.

 

por. Bc. Ivana Baláková
2. července 2014

 

 

Odkazy do noveho okna

sv. Jan Nepomucký - 1

sv. Jan Nepomucký - 1 

Detailní náhled

sv. Jan Nepomucký - 2

sv. Jan Nepomucký - 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem