Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vánoce a zloději

Olomoucký kraj-prevence před kapsáři  

V rámci celorepublikového projektu „Obezřetnost se vyplatí“ a také v rámci krajského projektu „ Bezpečný domov v bezpečné lokalitě“ policisté ve vyšší míře navštěvují obchodní centra, kde upozorňují nakupující na rizika ponechaných osobních věcí ve vozících během nakupování. Dále také při procházení jednotlivými prodejnami preventivně působí na zákazníky.
V prodejnách se setkáváme s laxním přístupem zákazníků ke svým osobním věcem, není to jen náš poznatek, ale tyto informace máme i od prodavačů jednotlivých prodejen.
Jeden případ za všechny a má zkušenost, viz foto. V prodejně mezi regály stál opuštěný nákupní vozík a v něm odložená dámská kabelka. Vozík jsem chvíli pozorovala, nikdo u něj nebyl. Když jsem přišla blíž, viděla jsem, jak si starší paní vybírá zeleninu. Zůstala jsem u vozíku stát a paní si toho ani nevšimla. Po naplnění sáčku zbožím, ještě se rozhlédla po regálech a pak došla k vozíku. Pozdravila jsem ji a zeptala se, zda je to její vozík s taškou. Řekla, že ano. Upozornila jsem ji na nebezpečí, které jí hrozí, pokud ponechá vozík s osobními věcmi bez dozoru. Obořila se na mě, že ji nemám zdržovat a mám se starat o důležitější věci.
Dále ve větší míře v předvánočním období kontrolujeme parkoviště a upozorňujeme nakupující na krádeže jak věcí z uzamčených vozidel, tak na věci, které nám mohou být odcizeny při nakládání věcí do zavazadlového prostoru.
V pondělí se konala velká akce ve Šternberku. Policisté procházeli všechny obchodní domu ve městě. U hypermarketu, na ulici Olomoucká stála maketa auta, kde jsou naznačeny věci, které si lidé ponechávají ve vozidlech.
Další dny akce proběhnou v Olomouci. V celém prodejním komplexu, včetně parkovišť na ulici Pražská a na Horním Lánu. I zde bude po dobu akce postavena názorná maketa auta. 
Menší akce se uskuteční přímo v hypermarketu, který je v objektu obchodního centra ve Velkém Týnci.
Osloveným zákazníkům budeme radit osobně, rozdávat preventivní materiály a samolepky, které je mají před opuštěním vozidla upozornit na věci, které jsou odloženy ve vozidle.
Akce se během měsíce konají ve všech městech v celém kraji. Policisté v rámci své pochůzkové činnosti i během větších akcí se snaží, aby zloděje odradili od okrádání lidí. Bohužel vždy však záleží na každém z nás, jak se o svůj majetek staráme. Pokud jsme lhostejní ke svým věcem a nehlídáme si je, ani policisté toho moc nezvládnou.
Za jedenáct měsíců letošního roku takto zloději v Olomouckém kraji okradli 357 lidí a způsobili jim škodu za 1 800 tisíc korun. Pouhých deset procent případů se podařilo policistům objasnit.
Za měsíc prosinec v Olomouckém kraji nahlásilo více jak 90 osob, že bylo okradeno.


 

 

 

 

 

 

 

por. Mgr. Marta Vlachová
21.12.2011

vytisknout  e-mailem