Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vánoční nákupy a přípravy vrcholí, buďte více obezřetní!

LIBEREC - Zaplněné obchody a nepozornost nakupujících nabízejí více příležitostí zlodějům. Policisté se v tomto období zaměřili více na prevenci.  

V těchto dnech vrcholí Advent a s tím jsou spojeny nákupy a přípravy na Vánoce a příchod Nového roku. Lidé se více soustřeďují v obchodních centrech a v tuto dobu mají u sebe větší množství peněž než obvykle. Toho využívají kapsáři, kteří čekají na svoji příležitost a využívají nepozornosti nakupujících.

Toto období je z hlediska rizika okradení nejhorší. Snažíme se proto tato rizika eliminovat a více preventivně působit nejen v samotných nákupních centrech, ale i v jejich bezprostředním okolí. Zároveň více kontrolujeme místa, kde by mohlo ke krádežím docházet tj. parkoviště u nákupních center, bankovní ústavy, pošty a centra měst.

V rámci této prevence se na Liberecku se ve čtvrtek odpoledne uskutečnila informační kampaň "Obezřetnost se vyplatí". Tato preventivní akce je zaměřena zejména na kapsáře. Cílem je upozornit lidi na možná rizika okradení a naučit je, aby si na své osobní věci dávali větší pozor. V rámci této kampaně jsou lidé informováni prostřednictvím informačních letáků s radami, jak předejít těmto krádežím a také prostřednictvím krátkého radiového spotu, který je pouštěn v nákupních centrech.

"Buďte obezřetní a dávejte si pozor na své osobní věci. Kapsáři jsou většinou tam, kde je nejméně čekáte."

Kapesní krádeže jsou jedny z nejhůře prokazatelných trestných činů. Kapsáři postupují často bleskově a nepozorovaně. Často využívají míst, kde můžou zůstat ve velké anonymitě. Přestože se této problematice policisté věnují v průběhu celého roku, skončí v jejich rukou jen malé procento pachatelů. Většina lidí zjistí okradení až s časovým posunem v prostoru svého domova nebo na jiných místech a k osobě pachatele nemohou nakonec uvést žádný popis. Pravděpodobnost, že se podaří chytit a usvědčit zloděje, je velmi malá. Kapesní krádeže se často odehrávají na místech, kde je nezachytí žádný kamerový systém tj. v hromadných dopravních prostředcích, na rušných ulicích, na různých společenských akcích, na diskotékách na nádražích apod.

V těchto dnech mohou lidé vidět mnohem častěji policejní hlídky jak v samotných nákupních centrech, ale i na přilehlých parkovištích, kde policisté kontrolují zaparkovaná vozidla, zda je jejich majitelé neponechali odemčené nebo zda neponechali na sedadlech cenné věci. V případě takového zjištění jejich majitele na to upozorní.

Ve čtvrtek odpoledne rozdávaly policistky z oddělení tisku a prevence letáky s cennými radami návštěníkům nákupního centra Nisa v Liberci, ulici České Mládeže. Kromě toho, že se zaměřily na zákazníky hypermarketu Albert, jejich kolegové prováděli kontrolu přilehlých parkovišť. Policistky se snažily oslovovat lidi, kteří byli svým chováním snadným cílem pro zloděje. Lidi s batohy na zádech, s kabelkami v nákupním vozíku, s peněženkami v zadních kapsách kalhot apod. Jak se ukázalo převážná většina oslovených zákazníků bezpečně věděla, jak si správně chránit své osobní věci, ale jinak tomu bylo na parkovištích. I přesto, že stále varujeme veřejnost před zloději, pro které je lákadlem jakákoliv věc viditelně odložená ve vozidle, velká část zaparkovaných vozidel byla naložena vánočními dárky a jinými cennými věcmi. Lidé by si měli uvědomit, že tímto nahrávají zlodějům.

V rámci akce obdrželi oslovení zákazníci žetonky do nákupních vozíků, děti omalovánky a reflexní prvky a senioři nákupní tašky s reflexními prvky. Většina z nich hodnotili akci kladně.

V letošním roce řešili policisté na území Libereckého kraje od ledna do konce listopadu celkem 109 kapesních krádeží, z nichž 15 se podařilo objasnit. Krádeží věcí z vozidel řešili policisté v tomto období 667 a 64 jich bylo objasněno. Prostých krádeží bylo 3 756, z toho 995 objasněno.

Pár rad, jak si dávat pozor na kapsáře:

  • Vyhýbejte se skupinám většího počtu lidí a věnujte pozornost svému okolí.
  • Svá zavazadla nikdy nespouštějte z očí. Vhodně zvolte zavazadlo s několika způsoby uzavření.
  • Tašky nebo batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti, nenoste na zádech, kam nevidíte.
  • Kabelku noste pokud možno u těla a využívejte různá zapínání a zdrhovadla.
  • Peněženku, doklady, mobilní telefony a ostatní cennosti nenechávejte navrchu tašek či kabelek.
  • Nosíte-li peníze, platební kartu apod. mimo zavazadlo, ukládejte je do vnitřních kapes ošacení, nikoli do zadních kapes kalhot.
  • Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence a uložte je na jiné bezpečné místo.
  • Nemějte při sobě větší finanční hotovost. Hotovost nevybírejte předem, ale využijte bankomatů přímo v obchodě.
  • Využívejte možnosti bezhotovostního platebního styku. Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte vždy odděleně od samotné platební karty.
  • Při placení v obchodech nebo vybírán peněz z bankomatů je vhnodné si všímat svého okolí, zejména pak toho, zda tuto činnost někdo nepozoruje.
  • Kabelky a tašky nenechávejte v nákupních vozících, ale mějte je stále při sobě.
  • Při ukládání zboží do zavazadlového prostoru vozidla mějte své věci, zavazadla stále na očích.
  • Neodkládejte zavazadla, oděvy ani nákup do vozidla, pokud se od něj ještě vzdálíte.
    Odložíte-li své svrchní oblečení a zavazadla např. ve vlaku nebo restauraci, nenechávejte v nich nikdy žádné cennosti. Snažte se mít své oblečení a zavazadla pod kontrolou.

19.12.2014
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem