Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vánoční svátky na Rychnovsku

Klidné vánočních svátky komplikovali jen zloději  

Během letošních vánočních svátků od čtvrtku 24. prosince 2009 do pondělního rána 28. prosince 2009 zaznamenali policisté na Rychnovsku  10 nově spáchaných trestných činů,   27 přestupků a založili 16 nových čísel jednacích.
V průběhu uplynulých vánoc tohoto roku přijali rychnovští policisté oznámení o deseti nově spáchaných trestných činech,  která zadokumentovali a provedli k nim prvotní šetření. Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestných činů krádeže, poškozování cizí věci, odcizení peněz, výtržnictví a maření  výkonu úředního rozhodnutí.
Během vánočních svátků převažovala majetková trestná činnosti. Den před Štědrým dnem se ještě na poslední chvíli lapkové snažili sami bez přičinění Ježíška obohatit. Jeden z nich se vloupal do kadeřnictví v Týništi nad Orlicí, ze kterého si odnesl kovovou pokladnu s tržbou. Další poberta ukradl ve Vamberku poškozenému muži z kapsy bundy peníze, cigarety a zapalovač. Kradlo se i v Kostelci nad Orlicí a Říčkách v Orlických horách.
Vášnivý chovatel ?
Neradostné Vánoce
Na Štědrý den hodinu před půlnocí se do jedné firmy ve Vamberku vloupal neznámý pachatel. Do objektu ale nevnikl nezpozorován. Policejní hlídky, které po oznámení operačním důstojníkem okamžitě dorazily na místo, spolu se psovodem a služebním psem podezřelého osmadvacetiletého muže z Rychnovska zadržely. 
Výzdobu, kterou si nikdo neobjednal, zhotovil neznámý pachatel na Hod boží na zdi přístřešku na hřišti v Očelicích. Dílo, vytvořené stříbrným sprejem, policisté Obvodního oddělení Opočno „ohodnotili“ jako podezření z trestného činu poškozování cizí věci se škodou tři tisíce korun. Policisté stejného obvodního oddělení zadokumentovali další případ poškozování cizí věci - spolu s krádeží - i druhý svátek vánoční -Krádež cigaret na Štěpána.
Ve stejný den večer po osmé hodině večerní usedl v Kvasinách za volant osobního vozidla zn. Ford Tranzit řidič, který zřejmě předpokládal, že i policisté si užívají vánočního volna. Byl pravděpodobně nemile překvapen, když ho v Rychnově nad Kněžnou při běžné silniční kontrole jedna z hlídek rychnovských policistů zastavila. Důvod ke starostem jistě měl, neboť rozhodnutím Městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou má muž uložen zákaz řízení všech motorových vozidel až do podzimu příštího roku. Svoji nezákonnou jízdou se mu tak lhůta zajisté značně prodlouží a zároveň mu k ní ihned přibylo i podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

V průběhu letošních vánočních svátků a poslední prosincové neděle tohoto roku rychnovští policisté zaevidovali  27 přestupků, většinu z nich na úseku dopravy. Nejčastější přestupky, kterých se účastníci silničního provozu dopouštějí, jsou nepřipoutání se během jízdy bezpečnostním pásem, nedodržení povolené rychlosti, nepředložení dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla a nerespektovaní dopravního značení.
Další přestupky v uvedeném období byly zaevidovány jako přestupky proti majetku. Mizelo vše, na co zloději přišli,  mobilním telefonem počínaje a znehodnocenými náhrobními kameny konče. Nahlášeno bylo i poškození zvonků panelového domu nebo sloupu veřejného osvětlení. Během Vánoc byly zaevidovány i přestupky proti občanskému soužití.

Skupina dopravních nehod vyjížděla k pěti dopravním nehodám, při kterých byl jeden z účastníků lehce  zraněn. Celková škoda těchto pěti „vánočních“ dopravních nehod byla vyčíslena na 50.000 korun.
I během vánočních svátků a neděle věnovali muži zákona z dopravní i pořádkové policie zvýšenou pozornost dohledu na bezpečnost a plynulost v silničním provozu.

Operační důstojníci přijali na  tísňovou  linku 158  během uplynulých vánočních svátků a neděle 27. prosince 115 telefonátů, 41 z nich bylo využito a zbývajících 74 nesouviselo s prací PČR. Na Štedrý den kolem šesté hodiny večerní telefonoval muž na linku 158, že má obavy o svého otce, který za ním ještě coby řidič vozu nedorazil. Hlídka policistů, která se vypravila po údajné trase auta, měla ale úkol brzy ukončený - syn s omluvou telefonoval, že se s otcem již šťastně shledal.
Večer na Boží hod vánoční řešili policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí rodinné neshody obyvatel jednoho bytu ve městě. Prvotním impulsem byl telefonát dcery na linku 158. Incident byl na místě, kam se policisté ještě jednou navraceli, řešen jako návrhový přestupek.
Policisté ze stejného obvodního oddělení řešili partnerské neshody i o den později o půlnoci v Borohrádku.
Jeden z nedělních telefonátů byl podnětem pro výjezd hlídky policistů z Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách. Značně podnapilý muž si vozovku spletl s postelí, do které ho následně převezli sloužící policisté.
por. Mgr. Alena Kacálková
28. prosince 2009
 

vytisknout  e-mailem