Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vánoční svátky na Trutnovsku

O svátcích se policisté nenudili 

V průběhu uplynulých svátečních dnů bylo na trutnovských policejních služebnách od čtvrtečního rána 24. 12. 2009 do pondělního rána 28. 12. 2009 oznámeno 12 nově spáchaných trestných činů, které policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, ohrožení pod vlivem návykové látky, poškozování cizí věci, ublížení na zdraví a výtržnictví. Během Vánoc navíc muži zákona zpracovali 62 přestupků. Ve většině případech se jednalo o protiprávní jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o drobné krádeže a narušení občanského soužití.

Trutnovští policisté ve čtvrtek ráno 24. 12. 2009 vyjížděli do Bohuslavické ulice, kde dosud neznámý vandal nesmyvatelnou barvou posprejoval zdivo a vrata na jedenácti místních řadových garážích. K výši způsobené škody se majitelé vyjádří v nejbližší době. Za trestný čin poškozování cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.

Štědrý den nezačal zrovna šťastně pro šestatřicetiletou ženu z Trutnova. Místní policisté krátce po sedmé hodině ranní vyjížděli na základě oznámení poškozené do jednoho z rodinných domů na Kryblici. Muži zákona provedeným šetřením na místě zjistili, že mladou paní měl v ranních hodinách svátečního dne surově napadnout její přítel. Důsledkem fyzického útoku žena utrpěla podlitiny v obličeji a navíc zranění horní a dolní končetiny. Muž podezřelý z útoku byl ještě téhož dopoledne místními policisty zadržen. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví a omezování osobní svobody, za které může soud uložit trest odnětí svobody až na dva roky.

Na Štědrý večer skončil v policejní cele osmačtyřicetiletý muž, který se měl krátce poté, co většina občanů dojídala štědrovečerní večeři pokusit vloupat do novinového stánku v Trutnově Na Struze. Díky výborné spolupráci trutnovských policistů a strážníků Městské policie Trutnov byl muž zadržen a eskortován na policejní služebnu. Svou roli v uvedeném případu zcela jistě sehrál i alkohol, provedená dechová zkouška prokázala přes dvě promile v dechu zadrženého výtečníka.  Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže provedené vloupáním ve stádiu pokusu, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na dva roky.

Krátce po půlnoci ze čtvrtku na pátek 25. 12. 2009 zastavili policisté z Úpice při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v obci Batňovice ke kontrole osobní motorové vozidlo Peugeot. Devětadvacetiletého muže sedícího za volantem policisté vyzvali k předložení dokladů. Řidičský průkaz řidič nepředložil, protože si jej ještě nestačil vyzvednout na Městském úřadu v Trutnově, kde byl uložen z důvodu vysloveného trestu z dřívější doby.  Po provedené lustraci muži zákona řidiče vyzvali k orientační dechové zkoušce. Policejní hlídka nevěřila svým očím, přístroj prokázal 2,4 promile v dechu nezodpovědného účastníka silničního provozu. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na jeden rok.

Královédvorští policisté v pátek večer 25. 12. 2009 zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci. Čtyřiadvacetiletý muž z Královédvorska v jednom z rodinných domů v obci Mostek vyhrožoval svému příbuznému fyzickou likvidací. Za shora uvedený trestný čin může soud vyslovit trest odnětí svobody až na jeden rok.

V průběhu noci ze soboty na neděli 27. 12. 2009 dosud neznámý zloděj vnikl násilím do jedné z restaurací v ulici Na Bělidle. Z objektu si zloděj odnesl tabákové výrobky. Majitel vrchlabského restauračního zařízení vyčíslil škodu na 5 tisíc korun. Za trestný čin krádeže provedené vloupáním hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.

V centrech našich měst a obcí dohlíželo v průběhu vánočních svátků na klid a veřejný pořádek 15 pěších policejních hlídek.

Dopravní policisté zpracovali o vánocích 5 dopravních nehod, při kterých došlo k jednomu lehkému zranění. Další čtyři havárie muži zákona vyřídili na místě jako přestupek uložením blokové pokuty. Při dvou nehodách dopraváci zjistili u řidičů požití alkoholického nápoje před nebo během jízdy.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci v průběhu vánočních svátků přijali 146 telefonátů, 61 z nich bylo využito a zbývajících 85 nesouviselo s prací PČR.
28. 12. 2009
nprap. Udo Ertner

vytisknout  e-mailem