Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Vánoční svátky pro mnohé klidné nebyly

BŘECLAVSKO: Vyhrožování zbraní, přepadení i několik krádeží... 

Břeclavsko - Vánoční svátky jsou za námi. A jaké letos byly na Břeclavsku? Zatímco pro mnohé klidné a veselé, někteří na ně příliš hezky vzpomínat nebudou. Policisté totiž zaznamenali několik případů, které se vymykaly  běžnému dění.

Po půlnoci z neděle na pondělí pachatelé vyloupili benzinovou čerpací stanici v Bavorech. Po rozbití vstupních dveří se dostali do prodejny a zajímali se o cigarety. Vzniklá škoda i s poškozením se dostala na částku přes pětatřicet tisíc korun.

V dopoledních hodinách na Štědrý den řádil pachatel pro změnu v obci Jevišovka. Přes dvůr se dostal do zahrady rodinného domku a poté násilím vnikl dovnitř. Podařilo se mu odnést televizor, DVD přehrávač, monitor od PC a nepohrdl ani oblečením ze skříně. Způsobená škoda je u této krádeže stanovena na 32 tisíc korun.

Štědrý den pro policisty pokračoval v Lednici. Ve večerních hodinách se u jedné místní restaurace odehrálo vyřizování osobních „účtů“. Devatenáctiletý mladík před hostincem nejdříve poškodil zaparkované vozidlo svému sokovi za to, že mu přebral přítelkyni. Celý incident vyvrcholil venku, kdy devatenáctiletý agresivní muž vytáhl střelnou zbraň a vystřelil do vzduchu.Svého chování zanechal až po naléhání kamarádů, kteří ho doprovázeli. Po přijetí oznámení policisté okamžitě vyjeli na místo a celou věc si převzala výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování. Násilníka, jenž pro muže zákona není žádným nováčkem  a je znám jako uživatel omamných a psychotropních látek, se hlídkám podařilo během nočních hodin zadržet a ihned ho převezly na policejní stanici. Přestože se ukázalo, že u sebe měl „pouze“ plynovou zbraň, za své chování se bude zpovídat před soudem. Vyšetřovatel ho obvinil ze spáchání přečinu nebezpečné vyhrožování a výtržnictví.
 
Další nepříjemný zážitek po štědrovečerní oslavě má za sebou muž bydlící v jedné břeclavské ubytovně. V ranních hodinách (25. 12.) zjistil, že mu chybí nejen kamarád, ale z pokoje mu zmizely našetřené finance i notebook. Vzniklá škoda se v tomto případě pohybuje přes 60 tisíc korun.
První svátek vánoční se nevydařil ani 73leté ženě z Moravské Nové Vsi. Ta poskytla pomoc bezdomovkyni, která ji požádala o zahřátí a jídlo. Důchodkyně promrzlou ženu pozvala dovnitř a pohostila ji. Její důvěřivost se jí ovšem vymstila – násilnice hostitelku fyzicky napadla a poté začala v domě rabovat. Podařilo se jí odcizit šperky, drobné finance a při odchodu vzala i mražené potraviny z mrazničky. Navíc okradené ženě vyhrožovala, že pokud událost nahlásí policii, tak ji zabije. Napadená paní se naštěstí nedala zastrašit a nepříjemnou událost sdělila své dceři. Díky rychlému oznámení se policistům podařilo podle popisu zadržet 56letou recidivistku, kterou převezli do cely. Kromě provedených nezbytných úkonů byl podán návrh na vzetí do vazby, o kterém se rozhodne dnešní den.
 
Také na Štěpána policisté nezaháleli. V jedné břeclavské lokalitě si pachatel vyhlédl dva rodinné domky, do kterých se pokusil vniknout. V jednom případě byl úspěšný a podařilo se mu odcizit šperky a finance. Při dalším pokusu se mu to ovšem nepodařilo. Zanechal za sebou pouze škodu poškozením vstupních dveří a okna.
Jak je vidět z následujících případů, pachatelé si tentokrát na klidné svátky nepotrpěli.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 27. 12. 2012  BV - Vánoce.wav
 

vytisknout  e-mailem