Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Varny na ubytovnách

RYCHNOVSKO - Většina uživatelů skončit nedokáže.  

Dva nelegální výrobci drog uvízli od začátku roku zatím v policejní síti na Rychnovsku. Oba muži, kteří přišli do regionu za prací,  bydleli na ubytovnách, a tam se pokoušeli drogu vyrobit, případně ji i distribuovat. Když spadla klec, provedli rychnovští kriminalisté domovní prohlídky a další úkony, které měly spojitost s jejich trestnou činností. Zajistili předměty potřebné k výrobě pervitinu, léky a další pomůcky. Oba uživatelé bílého krystalického prášku, známého jako „perník“, jsou stíhaní na svobodě.

První z nich, čtyřicetiletý muž z Ústeckoorlicka, během ledna a února tohoto roku na dvou ubytovnách v Kostelci nad Orlicí neoprávněné nejméně ve 4 případech v blíže neurčeném množství vyrobil s pomocí domácí varny psychotropní látku metamfetamin, zvaný pervitin. Ten pak distribuoval hlavně ve městě nejméně třem uživatelům (21 muž, 26 žena, 29 muž). Buď zdarma předal nebo prodal nejméně 29 g za celkovou částku 21.000 korun.
Této trestné činnosti se dopustil i přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu v Ústí nad Orlicí za zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy odsouzen k nepodmíněnému trestu. Nyní je obviněný ze stejného zločinu, za který mu nyní hrozí až pětiletý nepodmíněný trest.

Druhý, pětadvacetiletý mladík z Jeseníků, přišel na Rychnovsko rovněž za prací. Bydlel přechodně na jedné rychnovské ubytovně. Na pokoji si kromě osobních věcí uložil „nádobíčko“ k výrobě drogy. Kriminalistům se přiznal, že si v průběhu ledna 2016 sehnal potřebné pomůcky a léky a pokoušel se vyrobit pervitin pro vlastní potřebu. I on je již policii známý, z posledního výkonu trestu odnětí svobody se vrátil 30. prosince 2015. Po necelých dvou měsících na svobodě si tak vyslechl obvinění ze spáchání přečinů výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a pokusu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za které mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

por. mgr. Alena Kacálková
14. dubna 2016

 

vytisknout  e-mailem