Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Varujeme veřejnost před kybernetickými podvody!

SEMILSKO – Podvodníci vylákali od dvou žen ze Semilska přes 900 000 Kč. 

V uplynulém týdnu začali kriminalisté z Územního odboru Semily prověřovat dva případy podvedených žen, ze kterých podvodníci postupně vylákali celkem přes devět set tisíc korun. 

Údajný německý voják sloužící v Sýrii a údajný námořní inženýr plavící se na lodi v moři, kontaktovali ženy ze Semilska prostřednictvím sociálních sítí. V průběhu komunikace podvodníci u žen vzbudili sympatie a důvěru. Voják vylákal z jedné ženy přes 134 tisíc korun a námořník z druhé ženy dokonce přes 771 tisíc korun. Oba případy policisté prověřují.

Na základě výše uvedených případů upozorňujeme veřejnost na praktiky podvodníků v oblasti kybernetické kriminality.

Podvody založené na principu tzv. romance scam (podvody spojené s cíleným vytvořením milostného nebo přátelského vztahu). Hlavním cílem pachatelů těchto podvodů je vylákat z oběti peníze pod různými legendami. V některých případech se podvodník snaží přesvědčit oběť k založení různých bankovních či kryptoměnových účtů nebo se snaží vylákat z poškozených osobní doklady, které následně zneužije.

Pachatelé se s oběťmi často seznamují na sociálních sítích, či seznamkách a následně přecházejí do komunikace, která pro ně není náročná na krytí. Většinou se jedná o komunikaci přes e-mail. Podvodník se často vydává za nějakou fyzicky přitažlivou osobu a schovává se pod různými identitami (voják, doktor na zahraniční misi, diplomat, právník, dělník na ropné věži, atd.). Během komunikace dochází k poměrně rychlému vyznání sympatií, důvěry nebo lásky. Útočník manipuluje svou oběť plánováním společného života a četnými lichotkami nebo v ní vyvolává soucit. Do příběhu může vstoupit další fiktivní osoba např. dítě. Útoky jsou o to zákeřnější, když si pachatel před útokem o své oběti zjistí nějaké informace, a to právě například z internetových seznamek a sociálních sítí, a pak je útok znatelně úspěšnější.

Podvodník se snaží o následující:

  • Vylákat citlivé údaje a kopie dokladů, které může zneužít při zakládání různých účtů.
  • Vylákat finanční částky na různé nenadálé výdaje. Zde pachatel často zasílá přístupové údaje ke svému online bankovnictví, aby přesvědčil oběť, že má peněz dost, ale v současnosti je nemůže čerpat.
  • Vylákat finanční prostředky za účelem doručení nějaké zásilky.
  • Donutit poškozeného k zakládání účtů a převodům finančních prostředků přes jeho účet. Oběť zde figuruje jako money mules (z oběti se stává legalizátor, který podvodníkovi tzv. „vypere“ jeho špinavé peníze, resp. výnosy z trestné činnosti).
  • Vlákat oběť do podvodné investice.

Preventivní rady:

  • Nereagujte na spam zprávy, které v těchto případech většinou automaticky emailový klient zařazuje do spamu.
  • Neposílejte peníze člověku, kterého neznáte.
  • Neposkytujte údaje o platební kartě, údaje o internetovém účtu, ani kopie osobních dokladů.
  • Ověřte si pravost zaslaných fotografií (pachatelé často využívají obrázky a fotografie stažené z internetu).
  • Nesdílejte žádné kompromitující materiály, kterými by Vás mohli vydírat.

Apelujeme na veřejnost – buďte obezřetní a ostražití v komunikaci s cizími lidmi přes sociální sítě nebo prostřednictvím e-mailu. Zbystřete především ve chvíli, kdy Váš nový „přítel/přítelkyně“ žádá zaslat jakýkoliv finanční obnos. 


29.4.2024
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem