Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

"Váš počítač je využíván k páchání trestné činnosti"

NÁCHODSKO - Falešný pracovník Microsoftu z muže vylákal skoro 75 tisíc korun. 

"Váš počítač je využíván k páchání trestné činnosti", tak nějak asi začala komunikace poté, co poškozený přijal hovor z neznámého telefonního čísla, na jehož druhém konci se ozval anglicky hovořící muž, který tvrdil, že je pracovník firmy Microsoft. Vysvětlil poškozenému muži, že zaznamenali signály z jeho PC, které nasvědčují tomu, že jeho počítač byl zneužit k páchání trestné činnosti, bohužel v tuto chvíli poškozený neměl ani tušení, že zneužit bude teprve o pár minut později. Díky dobře zvládnuté legendě, se podařilo pachateli muže přesvědčit, aby mu umožnil vzdálený přístup do jeho PC. Poškozený měl postupně potvrdit 3 platby a přijít tak bezmála o 75 tisíc korun.

Náchodští policisté zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až 2 roky vězení.

Policisté upozorňují na množící se podvody a nabádají občany, aby byli opatrní. Všechny informace se snažili ověřit dříve, než potvrdí platby a pošlou „kamsi na účet“ své peníze. Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní, dobře si promyslete, než někomu umožníte vzdálený přístup do vaše PC, domů také nepozvete každého, aby se v něm volně pohyboval a měl přístup kamkoli. Na PC, potažmo na internetu, je opravdu velké množství informací, které se dají zneužít, pokud se k nim dostane nesprávná osoba. Nesdělujete nikomu žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet – žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači.

por. Mgr. Lucie Konečná
18.3.2022, 10:00hod.

vytisknout  e-mailem