Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vážení, nebojte se vážení…

KRAJ – Kontroly nákladních vozidel v kraji, nejen při řepné kampani.  

V průběhu celého roku se dopravní policisté samostatně, ale i ve spolupráci s Centrem služeb pro silniční dopravu Ministerstva dopravy věnují silničním kontrolám zaměřujícím se na provádění kontrolního vážení, kdy součástí kontroly je samozřejmě i kontrola patřičných dokladů, sociálních předpisů, technického stavu a rozměrů vozidel a řidič se samozřejmě nevyhne ani dechové zkoušce na alkohol. Od půlky září se problematice kontrolního vážení nákladních vozidel policisté v Královéhradeckém kraji věnovali o to intenzivněji, jelikož odstartovala „řepná kampaň“. Policisté jsou si vědomi, že přetížené nákladní vozy, které by se v současné době mohly vyskytovat na silnicích v kraji, by mohly ohrozit bezpečnost a plynulost silničního provozu i poklidný život v obcích, kterými komunikace probíhají.
Vzhledem k tomu se dané problematice v této době velmi aktivně věnují a výsledky byli mile překvapeni.
V době od půlky září policisté uskutečnili v kraji několik desítek akcí zaměřených na provádění kontrolních vážení. Nutno zmínit, že zmiňovaná řepná kampaň a převoz surovin, měla na seznam případných hříšníků velmi malý podíl.
V průběhu dopravních akcí, prošlo na vytypovaných stanovištích důkladnou kontrolou celkem 166 vozidel, z nichž bylo 11 zahraničních. Z tohoto počtu bylo v 33 případech zjištěno porušení zákona, kdy dvě porušení byla zjištěna u cizích řidičů. Ve dvou případech se jednalo o porušení ustanovení týkajících se rozměrů vozidla a v ostatních případech byla překročena hmotnost. Čtyřiadvacet případů bylo vyřízeno blokovými pokutami celkem ve výši 34 tisíc korun, 9 řidičů a 14 provozovatelů vozidel bylo oznámeno správním orgánům. Nutno podotknout, že žádný z řidičů resp. vozidel z místa kontroly neodjel dříve, nežli zjištěnou závadu odstranil, jelikož mu byl vysloven zákaz další jízdy.

Na závěr nutno zmínit poznatek dopravních policistů týkajících se převáženého materiálu a porušování zákona. V 80 případech z uvedeného počtu (166) měli řidiči na korbách vozidel umístěnu cukrovou řepu. U těchto 80 řidičů bylo zjištěno pouze v pěti případech porušení zákonných ustanovení. Jednalo se vždy, pouze o špatné rozložení nákladu, tedy drobné překročení hmotnosti na nápravu, nikoli překročení celkové hmotnosti vozidla. Technický stav vozidel prošel kontrolou bez závad. U kontrolovaných vozidel nebylo zjištěno porušení dovolené rychlosti jízdy.

Policisté hodlají v daných kontrolách v rámci celého kraje pokračovat.

Praktické informace z letáků Centra služeb pro silniční dopravu MD ke zhlédnutí zde...

nprap. Jan Čížkovský
28. listopadu 2014, 12:30
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem