Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vážná dopravní nehoda

Srážka přívěsu autobusu s cyklistou 

V neděli dopoledne 4. 9. 2011 vyjížděli policisté trutnovského dopravního inspektorátu do Vrchlabí, kde mělo dojít k vážné dopravní nehodě. Policejní hlídka provedeným šetřením zjistila, že patnáct minut před desátou došlo mezi obcemi Vrchlabí a Špindlerův Mlýn ke střetu přívěsu autobusu s právě projíždějícím cyklistou. Ke střetu mělo dojít tak, že řidič autobusu s největší pravděpodobností nedodržel bezpečný odstup od pětašedesátiletého sportovce, který po kolizi upadl na komunikaci. Řidič vozidla hromadné přepravy osob srážku vůbec nezaregistroval a pokračoval v jízdě. Zraněný muž skončil v péči lékařů vrchlabské nemocnice. Policisté ihned po tomto oznámení začali po řidiči autobusu intenzivně pátrat. Během několika minut byl policejní hlídkou nic netušící řidič vypátrán v centru Vrchlabí. Při dopravní nehodě navíc došlo k poškození bicyklu, kdy byla škoda vyčíslena na 2 tisíce korun. Požití alkoholických nápojů před nebo během jízdy jak u řidiče autobusu, tak i u zraněného cyklisty, policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou. Na zjištění přesného děje uvedené nehody v současné době policisté Dopravního inspektorátu v Trutnově intenzivně pracují.
Policie České republiky žádá všechny cyklisty, aby si při jízdě na svém jednostopém dopravním prostředku dávali především pozor na rozměrnější vozidla, mezi které patří autobusy, nákladní vozidla a automobily větších rozměrů. Řidiči uvedených vozidel nemají šanci při některých situacích v silničním provozu kvůli mrtvému úhlu cyklistu ve zpětném zrcátku prakticky vůbec vidět. Pokud dojde ke kolizi cyklisty s jiným dopravním prostředkem či k jeho zranění, okamžitě tuto událost telefonicky nahlaste na Policii České republiky.
Každý cyklista by měl mít zájem na tom, aby byl řádně viděn. Vizuální kontakt výrazně snižuje riziko kolize. Každý sportovec by měl mít na kole a svém oděvu reflexní prvky. Při snížené viditelnosti by měl být bicykl vybaven vpředu i vzadu předepsaným osvětlením. Každý cyklista by měl především myslet na svou bezpečnost.    
nprap. Udo Ertner
5. 9. 2011 
 

vytisknout  e-mailem