Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vážná dopravní nehoda u obce Borek

České Budějovice – Mrznoucí mlhy, ledovka a velké množství sněhových srážek způsobily problémy i řidičům na Českobudějovicku  

Dnes, třicet minut po sedmé hodině ranní, došlo na silnici I./3 u obce Borek na Českobudějovicku k vážné dopravní nehodě.V uvedené době jela řidička s osobním vozidlem tov.zn. BMW 525 po silnici I./3 , ve směru jízdy od Tábora na České Budějovice, kdy na 101 kilometru komunikace začala předjíždět před ní pomalu jedoucí vozidlo. Při předjíždění nepřizpůsobila rychlost stavu a povaze vozovky, s vozidlem dostala smyk a následně se střetla v protisměru s  vozidlem tov.zn. Ford Fusion. Řidička fordu se vlivem nárazu poté střetla s vozidlem Škoda Felicia, jedoucím v levém jízdním pruhu od Českých Budějovic. Řidič Škody Felicie dostal s vozidlem smyk a přejel vlevo do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím vozidlem rovněž tov.zn. Škoda Felicia. Obě vozidla tov.zn. Škoda Felicia byla následně odhozena do pravého silničního příkopu , ve směru od Českých Budějovic. Vozidlo Ford Fusion bylo vlivem nárazu odhozeno do pravého silničního příkopu, kde skončilo na střeše. Při dopravní nehodě došlo ke čtyřem lehkým zraněním, a to řidičky BMW, řidičky fordu, řidičky felície a její spolujezdkyně.
Alkohol byl u všech účastníků dopravní nehody provedenou dechovou zkouškou vyloučen, jakož i technická závada, jako příčina dopravní nehody.
Celková výše vzniklé škody na vozidlech se odhaduje na bezmála 400 000 korun.
Jen od začátku tohoto týdne vyjížděli českobudějovičtí dopravní policisté ke 22ti! dopravním nehodám, kdy z tohoto celkového počtu - ve 12ti případech, policisté řešili na místě dopravní události sepsáním euroformulářů. Při těchto nehodách došlo k jednomu těžkému zranění, šest osob bylo zraněno lehce. Nejčastější příčinou byla rychlost a nesprávný způsob jízdy.
Dopravní policisté i nadále nabádají řidiče k maximální opatrnosti, obezřetnosti a pozornosti při jízdě na zasněžených silnicích. Zvýšená opatrnost je tou největší prevencí.
K bezpečnosti silničního provozu mohou řidiči motorových vozidel výrazně přispět výměnou letních pneumatik za zimní ! U vozidel o maximální hmotnosti do 3,5 tuny musí být hloubka dezénu na všech čtyřech kolech nejméně 4 milimetry a u těžších automobilů 6 milimetrů. Zimní prohlídka vozidel se také určitě vyplatí. Zkontrolovat je třeba stav nemrznoucí směsi v chladiči a ve vstřikovačích a stav autobaterie. V autě by určitě neměla chybět škrabka na okna. Vhodné je nechat si prověřit seřízení světlometů a účinnost brzd.
 

nprap. Regina Tupá  piscb@mvcr.cz
26.ledna 2011

DN1 26.01.2011.jpgDN1 26.01.2011.jpg

vytisknout  e-mailem