Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Ve čtvrtek se na Základní škole Karlov v Benešově četly „Policejní pohádky“

BENEŠOVSKO – Žáci 3. třídy této školy byli velmi pozornými posluchači. O příbězích s bezpečnostní tematikou navíc živě diskutovali. 

Přesně v deset hodin skončila velká přestávka a žáci 3. třídy benešovské Základní školy Na Karlově měli pokračovat hodinou čtení. Ta ale tentokráte probíhala poněkud neobvykle. Na pořadu dne totiž nebyla klasická literatura, ale literatura ryze současná, navíc s bezpečnostní tematikou. Mezi děti zavítala policistka z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, aby je seznámila se zcela novou knihou, která nese název „Policejní pohádky“.

Hned od samého začátku byly děti velmi pozorné a pečlivě poslouchaly, co jim policistka vlastně povídá. Všechny se shodly na tom, že pohádky mají rády, a to zejména proto, že mají pokaždé šťastný konec. Velmi rychle také pochopily, že příběhy, které jsou obsahem nové knihy, nejsou vlastně pohádkami. Jsou to reálné události, které se skutečně staly a zabývala se jimi policie i soudy. V tomto případě ale i tyto příběhy končí dobře. Děti by si z nich ale měly odnést konkrétní poučení a cenné rady, jak se nejlépe do rizikových situací vůbec nedostat.

Děti se také velmi rychle vžily do obou hlavních postav, kterými jsou hodný policista Honzík a spravedlivý soudce Přemysl. Dokázaly velmi dobře popsat, co který z nich vlastně dělá, kde sídlí a jaké jsou jeho hlavní povinnosti. Příběh, který se jmenoval „Jak Jaromírovi ubližovali špatní kamarádi a jak ho Oldřich zachránil,“ poslouchaly velmi napjatě, dokonce se chvílemi zdálo, že jim toto téma není zase až tak cizí. Po přečtení příběhu se zapojily do živé diskuze a nakonec přišly na to, že ubližovat druhému je špatné a zbabělé.

Diskuze se ale netočila pouze kolem jednoho příběhu, týkala se obecně bezpečnosti a slušného chování. Děti nakonec s policistkou narazily na téma internet a Facebook. Bylo vidět, že některým z nich není toto prostředí v žádném případě neznámé a relativně dobře se v něm orientují. Kamenem úrazu ale je, že si příliš neuvědomují i jeho nástrahy. Od malička jsou z domova i ze školy vedeni k tomu, aby se na ulici nebavily s cizí osobou, aby nikam nechodily samy, aby neříkaly, kde bydlí, apod. Bohužel na internetu o sobě sdělují příliš osobních informací, kterých může zneužít potencionální pachatel k trestné činnosti. O toto téma by se proto měli zajímat nejen pedagogové, ale především rodiče, kteří by měli zdravě kontrolovat všechno, co jejich dítě na internetu dělá.

Návštěva v této třídě byla více než příjemná. Nic totiž nepotěší víc, než zájem žáků i školy. Děti dostaly za odměnu malé drobnosti, například reflexní pásky na oděv, či aktovku, záložky s tísňovými linkami policie, hasičů i zdravotnické záchranné služby, anebo pexeso s policejní tematikou. Kniha policejních pohádek zůstala k dispozici škole pro další čtení s pedagogy. S policejními pohádkami se ale právě ve čtvrtek seznámilo daleko více dětí po celé republice. Policisté se s nimi setkali ve stejnou hodinu nejen ve školách, ale i například ve zdravotnických zařízeních. A protože je měsíc březen označován za měsíc čtenářů, je tato akce tou pravou příležitostí k tomu, jak děti zcela nenásilně přivést zpět ke klasickému čtení.

Kniha „Policejních pohádek“ obsahuje celkem šestnáct příběhů, které se skutečně staly. Na jejich základě mohou děti vhodnou formou získat informace o zásadách bezpečného chování a zároveň, jak se co nejlépe vyhnout rizikovým situacím. Mezi příběhy tak lze nalézt mnoho témat z různých oblastí trestné činnosti, jako například sprejerství, šikana, pohřešování dítěte, drogy, apod. Nechybí ale ani dopravní problematika, která se týká například bezpečného pohybu na komunikacích. Dějem jednotlivých příběhů provází děti hodný policista Honzík. V závěru každé kapitoly se k němu přidává i spravedlivý soudce Přemysl, který jim zopakuje správná pravidla bezpečného chování a pokládá jim i několik otázek, které souvisejí s příběhem. Názvy jednotlivých kapitol jsou více než výstižné. Za všechny lze zmínit například „Jak droga zatemnila Petříkovi mysl,“„Jak Frantík a Terezka zkoušeli tatínkovo víno,“„Jak Jaromírovi ubližovali špatní kamarádi a jak ho Oldřich zachránil,“„Jak si Bohumil půjčoval, až se dostal do vězení,“ anebo „O domečku, který plakal, že mu někdo pokreslil stěny“.

Projekt „Policejní pohádky“ vznikl v loňském roce v Moravskoslezském kraji. Autorem knihy je ostravský soudce Mgr. Roman Pokorný. Knihu ilustrovala paní Šárka Nogová. Součástí této publikace je také CD se všemi příběhy, které pro děti načetli policisté i její tvůrce. Cílem je seznámit děti co nejpřirozenějším způsobem se zásadami bezpečného chování. Zároveň se vhodnou formou vracejí ke klasickému čtení, které dnes masivně vytlačují elektronická média.

 Knížka „Policejních pohádek“ byla vydána za podpory Moravskoslezského kraje. Na sklonku roku 2014 bylo vydáno víc než 6 000 kusů. Reakce na ni jsou více než kladné. Původně zamýšlená distribuce do moravskoslezských školek, škol a knihoven postupně vyvrcholila desítkami zájemců z celé republiky. Vzhledem ke značnému zájmu bylo přistoupeno k přípravě dotisku pohádek v počtu 30 000 kusů, o které se postaralo Policejní prezídium ČR. Knihu zatím nelze koupit, pro veřejnost je dostupná v krajských vědeckých knihovnách a knihovnách, jež o ni požádaly.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
27. března 2015
 

Odkazy do noveho okna

Policejní pohádky

Policejní pohádky 

Detailní náhled

Policejní pohádky

Policejní pohádky 

Detailní náhled

Policejní pohádky

Policejní pohádky 

Detailní náhled

Policejní pohádky

Policejní pohádky 

Detailní náhled

Policejní pohádky - obal knihy

Policejní pohádky - obal knihy 

Detailní náhled

policista Honzík

policista Honzík 

Detailní náhled

soudce Přemysl

soudce Přemysl 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem