Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ve čtvrtek se v Liberci utkají FC Slovan Liberec a FC Groningen

KRAJ - Do Liberce se chystá více jak 2 tisíce fanoušků hostujícího týmu. Policisté se na utkání intenzivně připravují.  

Ve čtvrtek 22. října 2015 se do Liberce chystá nizozemský fotbalový tým FC Groningen. Na stadionu U Nisy se v rámci Evropské ligy po deváté hodině večer utká s domácím týmem FC Slovan Liberec.

Na tento zápas se připravuje i Policie ČR, která jej na základě získaných dostupných informací vyhodnotila jako vysoce rizikový.

Do Liberce by mělo dorazit více jak 2 tisíce fanoušků hostujícího týmu.

Logo FC Groningen

Ti by měli přijet organizovaně autobusy, ale i svými osobními vozidly. Předpokládá se, že se nizozemští fanoušci budou zdržovat v krajském městě již několik dní před samotným utkáním, proto budou i policisté v pohotovosti.  Policisté chystají bezpečnostní opatření, jehož cílem bude zajistit veřejný pořádek, klid a bezpečnost ve městě Liberci a jeho okolí,  zejména v okolí fotbalového stadionu U Nisy. Předpokládáme, že ze strany některých neukázněných příznivců sportovních klubů a diváků dojde v souvislosi s konáním sportovní akce k narušení veřejného pořádku, proto budou v případě páchání výtržností ze strany fanoušků policisté připraveni tyto incidenty ihned řešit. Úkolem policistů bude mimo jiné zajistit bezpečnost a plynulost v dopravě, inoformovat veřejnost o omezeních v dopravě, aby nedocházelo ke kolizním situacím.

Zároveň informujeme občany, že právě v souvislosti s tímto fotbalovým utkáním budou v centru Liberce na veřejný pořádek dohlížet pořádkové jednotky ze tří krajů, a to bezmála 200 policistů -   z Libereckého,  Ústeckého a Pardubického kraje. Na pohyb fanoušků budou dohlížet ve městě i mobilní monitorovací vozidla.

Opětovně informujeme občany o jistých omezeních a uzavírkách, která budou v den fotbalového utkání pro občany platit. Návštěvníky, ale i občany chceme o těchto uzavírkách ve městě informovat předem, aby v den utkání nedocházelo ke zbytečným kolizním situacím a mohli se tak v daný den a čas vyhnout centru města.  Předpokládá se, že policisté budou před utkáním doprovázet fanoušky z náměstí Dr. E. Beneše přímo na stadion, z tohoto důvodu dojde ve čtvrtek 22. října 2015 v odpoledních hodinách od 15.00 hodin dle potřeb v době doprovodu k uzavření ulic Železná, Valdštejnská, Chrastavská a Londýnská. Po ukonční fotbalového utkání může být krátkodobá uzavírka obdobného charakteru.  Další omezení čeká na občany v ulici Wintrova  (viz. upozornění Městské policie Liberec). Vjezd do ní bude umožněn pouze rezidentům, jinak bude tato ulice úplně uzavřena - bude zde osazeno značení zákaz vjezdu a zakázy zastavení. Tato ulice bude určena pro parkování autobusů fanoušků. K parkování vozidel fanoušků bude využit areál LVT (nikoliv parkoviště v Pastýřské ulici), proto zde dojde ke zneplatnění pěší zóny (vjezd od Tržního náměstí) po celý den.

 V místech, kde budou fanoušci parkovat svá vozidla, ať už busy či osobní vozy, budou vypomáhat policistům i strážníci Městské policie Liberec.

Tato omezení v dopravě projednala policie také s Dopravním podnikem města Liberce. Řidiči MHD zvolí rovněž náhradní trasy, aby nedocházelo k časovým prodlevám v jízdním řádu a cestující se dostali do svých cílových stanic včas.

Do opatření budou zapojeni nejen policisté pořádkové a dopravní služby, ale i kriminální služby. V terénu budou i členové Antikonfliktního týmu ze tří krajů - Liberce, Hradce Králové a z Ústí nad Labem, kteří budou důležitým komunikačním prostředníkem pro nizozemské fanoušky. Jejich role je při obdobných opatřeních naprosto nezastupitelná a osvědčili se například při opatření s hostujícím týmem Hajduku Split, kde byli v neustálém kontaktu s fanoušky.

Prostřednictvím tlumočníků, kteří budou součástí Antikonfliktního týmu, a také prostřednictvím  nizozemských policistů, kteří  budou své fanoušky doprovázet, budou fanoušci hostujícího nizozemského týmu včas informováni o veškerých zakladních informacích týkajících se protiprávních jednání a také posihů za ně. Vstřícným krokem policie bude pro fanoušky  týmu FC Groningen informační leták (v českém i holandském jazyce), který liberečtí policisté připraviliProstřednictvím letáku získají ve svém rodném jazyce mimo jiné i informace o základních telefonních číslech na základní složky - policii, hasiče a zdravotníky, apod. Na druhé straně letáčku pak bude k dispozici mapa s důležitými místy - centrum města, nejbližší cesta na stadion, samotný stadion a místa možného parkování jak autobusů, tak i osobních vozidel.

Na stadionu bude z důvodu zajištění bezpečnosti také zvýšený počet pořadatelů a pracovníků bezpečnostní agentury, kteří budou pro případ řešení konfliktů neustále v úzkém kontaktu s policisty,

Z důvodu zajištění klidného průběhu akce žádáme všechny občany, aby byli trpěliví a respektovatli tato dočasná omezení v den konání fotbalového utkání tj. 22. října 2015, která policie chystá z důvodu zajištění bezpečnosti ve městě. Rovněž žádáme občany, aby respektovali jak dopravní značení, tak i pokyny policistů, kteří budou na místě, a aby parkovali na místech k tomu určených. 


19.10.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem