Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Ve čtvrtek začíná již 26. ročník Benátské!

KRAJ - Policisté budou dohlížet na dopravu a veřejný pořádek. Sami návštěvníci festivalu by měli věnovat velkou pozornost svým osobním věcem. 

Aktualizace ze dne 30. 7. 2018, čas : 13.00

V průběhu letošní Benátské, kterou navštívilo 40 000 lidí, jsme nezaznamenali žádné závažné porušení zákona. Policisté, kteří v areálu Vesce a jeho blízkém okolí preventivně působili od zahájení akce až do jejího skončení, udělili motorizovaným návštěvníkům  146 pokut za dopravní přestupky a řešili jeden přestupek proti veřejnému pořádku.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 28. 7. 2018, 20.40

Hudební festival probíhá i nadále bez narušení veřejného pořádku. Policisté zatím nemuseli nijak zakročovat, nicméně se intenzivně věnují prevenci před majetkovou trestnou činností a dohledu nad bezpečností silničního provozu v souvislosti s konáním akce.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 27. 7. 2018, čas 11.00 hodin

Na probíhajícím hudebním festivalu jsme nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku. Připomínáme, že se mohou motorizovaní návštěvníci akce v areálu Vesec dobrovolně podrobit  dechové zkoušce na alkohol a ověřit si tak, zda jsou schopni  bezpečně vyjet na silnici bez hrozby zavinění dopravní nehody nebo sankce za jízdu pod vlivem alkoholu. Právě na bezpečnost silničního provozu vzhledem k vysoké návštěvnosti akce klademe velký důraz, a proto budeme řidiče průběžně kontrolovat až do skončení festivalu.

Další informace o vývoji bezpečnostních opatření v rámci konání festivalu přineseme na našich stránkách zítra po 18. hodině.

por. Bc. Ivana Baláková

_______________________________________________________________________________________________________________

Již po šestadvacáté se bude ve sportovním areálu Vesec konat tradiční letní hudební festival Benátská!. V rámci festivalu, který začíná ve čtvrtek 26. července a potrvá do neděle 29tého, je pro návštěvníky připraven bohatý hudební, ale i doprovodný program. A již i po 26té připravuje Krajské ředitelství policie Libereckého kraje komplexní bezpečnostní opatření, a to jak v dopravě, tak ve veřejném pořádku.

Opatření proti majetkové trestné činnosti

Festival je spojen s vysokou návštěvností příznivců podobných letních akcí, a to nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Policisté se proto zaměří hned několika směry. Zvýšenou pozornost budou věnovat na bezpečnost osob, jejich majetku a ochranu veřejného pořádku. Při své činnosti využijí, tak jako každý rok, i techniku se speciálním vybavením, jako např. vozidlo s možností monitoringu nejen přes den, ale i v noční době. Prioritou policistů zapojených do opaření bude zejména eliminace trestné činnosti, která je spojena s velkým počtem návštěvníků, tedy zejména majetkového charakteru, a to předcházení kapesním krádežím, krádežím věcí z vozidel či stanů, apod.  Současně budou policisté kontrolovat návštěvníky, kteří přijedou vlastními vozy, zda neřídí pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, namátkové kontroly budou provádět také u osob mladších 18 let. Sami motorizovaní návštěvníci festivalu budou moci, z důvodu své vlastní bezpečnosti,  využít
i provedení orientační dechové zkoušky přímo u policistů na parkovišti před sportovním areálem Vesec a areál opustit až v době, kdy bude měřící přístroj v jejich dechu vykazovat „nulu“. Po celou dobu konání hudebního festivalu se v opatření vystřídají na tři stovky policistů, a to jak uniformovaní, tedy pořádková, dopravní a cizinecká policie, psovodi, ale i kriminalisté.

Dopravní opatření, omezení, uzavírky

Další část opatření bude věnována zajištění dopravní obslužnosti. Ani tento ročník se neobejde bez dopravních omezení a uzavírek některých ulic v blízkosti sportovního areálu Vesec. Částečně tak bude zjednosměrněna ulice Česká, a to po křižovatku s ulicí Brunclíkova. Tato komunikace bude vyhrazena pro parkování návštěvníků festivalu. Dále budou od okružní křižovatky v ulici Doubská úplně uzavřeny ulice Vrbatova, Nad Sokolovnou, Kašparova, U Družiny, Nedbalova a U Libeny. Vjezd do těchto ulic bude povolen pouze dopravní obsluze. Veškeré dopravní omezení a uzavírky ulic schválil Magistrát města Liberec, odbor dopravy a vydal rozhodnutí, které je platné již od úterý 24. července osmé hodiny ranní, do pondělí 30. července 2018, rovněž osmé hodiny ranní.
Veškeré informace, včetně map a míst pro parkování návštěvníků hudebního festivalu Benátská! jsou dostupné na webu pořadatele.

Preventivní opatření pro návštěvníky

Sami návštěvníci hudebního festivalu mohou přispět k vlastní bezpečnosti, a to dodržováním několika jednoduchých pravidel.

  • kapesní krádeže - kabelka Věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo tlačí, mějte ruku na zapínání zavazadla, tašky či kabelky;
  • Svá zavazadla nikdy nespouštějte s očí. Vhodně zvolte zavazadlo s několika způsoby uzavření. Svá zavazadla průběžně kontrolujte;
  • Kabelku noste pokud možno u těla a využívejte různá zapínání a zadrhovadla. Kabelky přes rameno mějte vždy uzavřené a pod kontrolou.
  • Peněženku, doklady, mobilní telefony a ostatní cennosti nenechávejte navrchu tašek, kabelek, v zadních kapsách kalhot či volně odložené ve voze či stanu;
  • Nosíte-li peníze, platební kartu,  ukládejte je do vnitřních kapes ošacení, nikoli do zadních kapes kalhot.
  • Osobní doklady a platební kartu nenoste v peněžence a uložte je na jiné bezpečnější místo.
  • Nezadávejte si u platební karty a mobilního telefonu stejný PIN.

Pro návštěvníky Benátské! bude připraveno i tzv. stanové městečko. I zde by měli ubytovaní dodržovat určitá pravidla, aby předešli riziku odcizení věcí či okradení. Jedná se zejména o osobní věci, cennosti, fotoaparáty, mobilní telefony, kreditní karty, apod. Nic z toho by neměli návštěvníci nechávat uvnitř stanů, které budou zcela jistě nechávat většinu času opuštěné a bez dozoru. Je určitě na místě mít tyto věci stále u sebe, pod svým dohledem.

V případě, že i přesto dojde k okradení, je vhodné učinit co nejdříve následující opatření:

  • V případě odcizení financí, platební karty, dokladů, mobilního telefonu se neprodleně obraťte na policisty;
  • V případě odcizení platební karty kontaktujte neprodleně svoji banku a platební kartu zablokujte;
  • V případě odcizení mobilního telefonu kontaktujte svého operátora a zablokujte SIM kartu;
  • Upamatujte si co nejpřesněji, kde ke krádeži došlo, popř. popis pachatele či pachatelů;
  • Ohlášením krádeží dokladů zamezíte případným dalším nepříjemnostem se zneužitím dokladů.

24. července 2018
mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem