Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ve Frýdku-Místku proběhl seminář zaměřený na nové trendy omamných psychotropních látek

MS kraj – Pracovníci odboru sociálně-právní ochrany dětí se účastnili semináře na nové trendy omamných psychotropních látek 

Zaměstnanci  odboru sociálně-právní ochrany dětí na Frýdecko-Místecku se zúčastnili poutavého semináře v prostorách areálu PČR Bahno ve Frýdku-Místku, který byl cílený na nové trendy omamných psychotropních látek. Přednáška byla koncipována do jednotlivých bloků, kdy si z úst přednášejících z řad policistů služby kriminální policie a vyšetřování a oddělení prevence, vyslechli zajímané informace, které mohou využít pro svou každodenní praxi.

Pozvání na seminář přijal také státní zástupce JUDr. Petr Vítek z Okresního státního zastupitelství ve Frýdku-Místku, který se aktivně zapojil do závěrečné debaty s posluchači.

Probíraných témat bylo hned několik. Úvodem preventisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje představili projekty týkající se drogové problematiky, které jsou prezentovány nejen ve školských zařízeních, ale i pro širokou veřejnost. Můžeme zmínit projekt „Tvoje cesta načisto“, „Poradce - policejní rádce pro bezpečný život.“

Následovala přednáška týkající se nových trendů v oblasti omamných psychotropních látek. Posluchači byli seznámeni s nikotinovými sáčky tzv. lifty, s cukrovinkami s obsahem nikotinu, tabákem Snus, přírodními kanabionidy HHC, THC-P, kratomem, e-cigaretami, tekutými extázemi GHB apod. Nechyběly ani informace jak postupovat v případě zjištění intoxikace. Závěrem tohoto bloku byl k nahlédnutí protidrogový kufřík obsahující pomůcky k užívání OPL i samotné napodobeniny návykových látek mající realistickou texturu. Bylo možné si vyzkoušet stav pod vlivem alkoholu, únavy a marihuany pomoci simulačních brýlí.

Poslední blok patřil zástupcům Služby kriminální policie a vyšetřování Frýdek-Místek, zabývající se problematikou na úseku toxikomanie.  Do teoretické části vnesli své praktické zkušenosti a cenné rady, které mohou uplatnit nejen terénní pracovníci.

Navazující závěrečná debata sčítala řadu zajímavých a podnětných dotazů.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
por. Bc. Lucie Galiová
komisař
22. září 2023

vytisknout  e-mailem