Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ve škole proběhla evakuace

Bruntál- taktické součinnostní cvičení složek IZS v simulovaném případu a další události 

Škola byla evakuována
Být připraven na možné krizové situace si v pátek 12.10.2012, a to přímo v běžném provozu, vyzkoušely na základě taktického součinnostního cvičení složky IZS v simulovaném případu v areálu místní střední školy.
Krátce po půl jedné odpoledne byl oznámen požár v areálu střední školy na ulici Komenského a nám. J. Žižky v Bruntále. Na místo se dostavila jednotka HZS a policie. V prostorách školy proběhla evakuace všech studentů a dalších osob, které se zde nacházely. Bylo evakuováno okolo 140 osob.   Do scénáře cvičení byly začleněny situace, které se mohou vyskytnout v případech skutečných událostí.
V první řadě se jednalo o záchranu jedné osoby - figuranta , který zůstal po evakuaci v jedné z místností požárem zasažené budovy. V tomto případě proběhla součinnost hasičů a policistů při pátrání po této osobě. Druhá náročná část cvičení čekala policisty ve chvíli oznámení podezřelého nálezu v objektu školy. Jednalo se zde o předmět, který byl následně vyhodnocen jako funkční nástražný výbušný systém. Tato část akce již byla v režii policie. Zde nastoupili do akce policejní pyrotechnici z Olomouckého kraje a psovodi KŘ MSk. Na místě probíhalo vyhodnocení celé situace a možnosti nasazení speciální techniky. Závěr patřil bezpečné likvidaci nalezeného nástražného systému. Společné cvičení bylo ukončeno okolo 15 hodiny. Cílem cvičení byla součinnost základních složek IZS a jejich komunikace, procvičit si opatření k evakuaci studentů a dalších osob z místa ohrožení a ověřit si orientaci zasahujících složek v stavebně složité budově. Akce se zúčastnilo okolo jedné desítky hasičů, dvou desítek policistů a hlídka strážníků MP. 
 
Odbočoval a nezvládl jízdu
Dne 13. 10. 2012 v 22:40 hodin projížděl po silnici v obci Velká Štáhle 18letý řidič osobního vozidla Škoda Octavia a nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a profilu komunikace. Při průjezdu čtyřramenné křižovatky, kdy chtěl odbočit doprava, vlivem rychlosti přejel do levé jízdní poloviny. Zde čelně narazil do kovového svodidla a následně po jeho proražení sjel do levého silničního příkopu. Vozidlo se zde převrátilo přes střechu. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. Naštěstí si nebezpečně vyhlížející nehoda nevyžádala žádné zranění. Následkem nehody vznikla na vozidle škoda ve výši okolo 120 tisíc Kč a na svodidlech okolo 1 tisíce Kč.
 
   
Potřeboval stromky do zahrady, tak si je pořídil
Kuriózní krádež šetří policisté na Krnovsku. Zde se v obci Brantice z 11.10.2012 do odpoledních hodin 12.10.2012 zaměřil neznámý pachatel na ovocný sad. Po poškození pletiva na oplocení se dostal na pozemek a odcizil šest vysazených mladých ovocných stromků. Jednalo se druh jabloní odrůdy Rubinola v hodnotě okolo 400 Kč za jeden kus.   
 
Peníze vyinkasoval bez řádně provedené práce
Dne 14.10.2012 bylo zahájeno trestní stíhání 36letého muže z Rýmařova pro trestný čin podvodu. Skutku se měl dopustit v dubnu 2012, kdy uzavřel ústní dohodu o rekonstrukci jednoho bytového jádra v panelovém domě v Rýmařově. Vybral od poškozených finanční hotovost ve výši 130 tisíc Kč, kterou měl dle ujednání použít na zakoupení materiálu a následně na vlastní rekonstrukci. Smluvenou práci vykonal pouze zčásti a i přes opakované výzvy zakázku nedokončil. V současnosti poškozeným nevrátil zůstatek hotovosti, který činí 78 tisíc. Tyto peníze použil pro vlastní potřebu. Na základě šetření a zjištěných skutečností byl dán souhlas k jeho zadržení. Dne 13.10.2012 v dopoledních hodinách byl zadržen na Uherskohradišťsku a eskortován na OOP v Bruntále. Zde byl muž umístěn v policejní cele a byl dán podnět na jeho umístění do vazby.
 
Čelní náraz
Těžká zranění řidiče si vyžádala dopravní nehoda mezi obcemi Leskovec nad Moravicí a Rázová. Zde dne 12.11.2012 v 11:20 hodin projížděl mladý řidič s osobním vozidlem Ford Sierra. Pravděpodobně se plně nevěnoval řízení a při nájezdu do mírné levotočivé zatáčky plynule, bez brzdění vozidla, sjel do pravého silničního příkopu, kde čelně narazil do betonové vpusti. Řidič utrpěl těžká zranění (poranění plic a hlavy) a byl z místa letecky transportován do FN v Ostravě. Vzhledem k závažnosti zranění nebyla na místě provedena u řidiče dechová zkouška na alkohol. 
 
Dva nálezy munice
V pátek  12.10. 2012 v dopoledních hodinách oznámil na linku 158 pracovník teplárenské společnosti, že v prostoru skládky paliv na ulice Čsl. Armády v Krnově nalezli zaměstnanci při třídění štěpku pravděpodobně neznámou munici. Na místo se dostavila policejní hlídka a zajistila okolí nálezu do příjezdu pyrotechnika. Ten na místě zjistil, že se jedná o plně funkční dělostřelecký granát z II. světové války o průměru 75mm, který převzal k bezpečné likvidaci.  
K dalšímu oznámenému případu vyjela rýmařovská hlídka v sobotu 13.10.2012 okolo 14 hodiny. Zde nalezl náhodný turista z Brněnska v lesním porostu v katastru obce Stará Ves – Žďárský Potok munici. Na místě bylo policisty zjištěno, že se jedná skutečně o jeden útočný ruční granát československé výroby vzor 34 a několik kusů nábojů do kulometu. I tuto munici si převzal k bezpečné likvidaci policejní pyrotechnik.
 
 
Děti nemají kde skákat
O tom, že se pachatelé nezdráhají odcizit cokoliv, svědčí i případ z obce Kříšťanovice. Zde dne 12.10.2012 zjistili majitelé, že jim neznámý pachatel odcizil z oplocené a uzamčené zahrady u rekreační chalupy zahradní trampolínu o průměru okolo 3m, včetně ochranné sítě v hodnotě okolo 4,5 tisíce Kč. 
   
 
Pátraní po pacientovi
Dne 13.10.2012 krátce před třetí hodinou odpolední bylo na OOP Krnov oznámeno zaměstnancem zdravotnického zařízení v Krnově, že jim z jednoho oddělení bez souhlasu ošetřujícího lékaře odešel 58letý pacient, který byl zde hospitalizovaný pro epileptický záchvat. Rovněž byla důvodná obava o jeho život, protože se jedná o osobu, která musí užívat pravidelně léky a chová se zmateně. Ihned byla vyhlášena pátrací akce po tomto pacientovi, které se zúčastnili krnovští policisté, včetně psovoda, cizinecká policie a to v součinnosti se strážníky MP. Tato akce skončila úspěchem. Hlídka MP nalezla muže okolo 17:30 hodin na ulici Svatováclavské v Krnově. Následně byl pohřešovaný muž převezen hlídkou OOP Krnov zpět do nemocnice, kde byl předán zdravotnickému personálu. Pacient v průběhu doby, kterou strávil mimo zdravotnické zařízení, neutrpěl žádná zranění nebo jinou újmu na zdraví ani se nedopustil žádného protiprávního jednání.   
 
komisař por. Ing. Ivana Křištofová
za 14.10.2012 
 

vytisknout  e-mailem