Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ve Špindlerově Mlýně se stavělo v rozporu s územním plánem

KRAJ - Obviněni byli dva úředníci  

Kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 37 letého muže a 52 leté ženy pro podezření ze spáchání přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Oba jsou obviněni, že v postavení úřední osoby umožnili, aby v rozporu s územním plánem Města Špindlerův Mlýn stavební firma vybudovala apartmánový komplex sestávající ze dvou vzájemně propojených bytových domů. Díky tomu získal investor vyšší zhodnocení nemovitosti při prodeji, a to o 14.200.000 Kč.

Bývalého vedoucího odboru výstavby Městského úřadu Špindlerův Mlýn viní kriminalisté z toho, že špatným a protizákonným úředním postupem povolil výstavbu dvou domů v lokalitě Medvědín na místě, které bylo určené pro zástavbu samostatnými rodinnými domy. Tyto domy měly být dle územního plánu o maximálně dvou nadzemních podlažích (včetně podkroví), o půdorysné ploše nejvýše 150 m2 a maximálně třech bytových jednotkách. Vedoucí odboru výstavby vydal územní rozhodnutí a stavební povolení na rodinné domy, u kterých bylo zřejmé, že půdorysná plocha každého je o 75 m2 větší, než povoluje územní plán města. Po vydání stavebního povolení navíc investor nechal pozměnit projektovou dokumentaci a na místě začal stavět dva propojené pětipodlažní bytové domy, každý se čtyřmi bytovými jednotkami a dalšími prostory. I tento postup, který byl zcela v rozporu s územním plánem města Špindlerův Mlýn i vydanými územními rozhodnutími a stavebními povoleními, bývalý vedoucí odboru výstavby Špindlerův Mlýn stavebníkovi „zlegalizoval“, když mu v rozporu se stavebním zákonem povolil provést tyto změny jako změny staveb před dokončením.

Na tyto rozpory upozorňovali v průběhu výstavby účastníci řízení podáváním podnětů a stížností, a to jak prvoinstanční orgán (Městský úřad Špindlerův Mlýn), tak druhoinstanční orgán, kterým je odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Obviněná referentka tohoto úřadu nezákonná rozhodnutí stavebního úřadu Špindlerův Mlýn nijak nepřezkoumala a o těchto podnětech nerozhodla. V důsledku toho byly stavby povoleny do užívání a stavebník získal uvedený finanční prospěch vyšší než 14 milionů korun.

Oba obvinění jsou stíháni na svobodě. Pokud soud vynese verdikt o vině, hrozí jim vzhledem k umožnění vysokého finančního prospěchu až pěti letý trest odnětí svobody.

mjr. Mgr. Ivana Ježková

vytisknout  e-mailem