Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Ve správnou dobu na správném místě

ZNOJEMSKO: Policisté ve službě i mino službu přistihli opilce za volantem. 

     Během prodlouženého víkendu jsme přistihli sedm řidičů pod vlivem alkoholu, jednoho pod vlivem pervitinu a dva, kteří mají na delší dobu tuto činnost zakázanou.
     Dva případy s nejvyšší hladinou alkoholu v krvi vyšly najevo při dopravních nehodách.
- První se stal v pátek v deset hodin večer u obce Pravice. Šestatřicetiletý muž z našeho regionu jel s vozem Renault od Hrušovan nad Jevišovkou. Pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a povaze vozovky. Po projetí zatáčky dostal smyk a skončil v poli. Nedaleko havárie měla právě službu hlídka dopravních policistů. Ti ihned spěchali na pomoc. Naštěstí se nic vážného nestalo. Nikdo nebyl zraněn a způsobená škoda na autě byla asi dvacet tisíc korun. Řidič proto nechtěl, aby se policie havárií zabývala. To by z něj však nesměl být cítit alkohol. Dechová zkouška u něho prokázala hodnotu 1,81 promile této návykové látky.
- Druhá havárie, ve které sehrál svoji negativní roli alkohol, se odehrála v sobotu před třináctou hodinou na silnici I/53. Devětadvacetiletý muž ze Znojemska jel s osobním vozem Mazda od Lechovic směrem na Znojmo. Pravděpodobně se nevěnoval plně řízení a na rovném úseku silnice najel ke krajnici, porazil několik patníků a sjel do příkopu. Pokračoval v jízdě dál i po poli a zastavil zhruba třicet metrů od komunikace. Potom vystoupil a dal se na útěk. Prapodivnou jízdu sledoval řidič za ním. Byl to policista z Brna, který si ve svém volnu vyjel s rodinou na výlet na Znojemsko. Ihned zastavil a běžel k havarovanému autu. Uvnitř nikdo nebyl a šofér prchal pryč. Vydal se za ním. O všem informoval kolegy ve službě přes linku 158. Muže na útěku zatím sám do příjezdu hlídek pronásledoval. Pomohl tím k bezprostřednímu dopadení pachatele. Muž za volantem byl totiž pod vlivem alkoholu. Nadýchal 1,35 promile. Navíc u sebe neměl ani řidičský průkaz. Zjistili jsme, že má platnou blokaci řidičského oprávnění. Neopatrnou jízdou si způsobil lehké zranění a jedenáctitisícovou škodu na autě.  
     Na pokyn k zastavení nereagovali dva řidiči zastavením, ale rychlým ujížděním. Ani jeden z nich však neměl šanci.
- V sobotu v deset hodin večer nezastavil řidič VW Passat. Z Miroslavi ujížděl až do sousedních Hostěradic. Vyšlo najevo, že pětadvacetiletý šofér z Moravskokrumlovska nesmí až do září příštího roku řídit motorová vozidla. Zakázal mu to Okresní soud Břeclav.  
- V neděli před půlnocí došlo k honičce přímo ve Znojmě. Jedenadvacetiletý řidič VW Golf nezastavil v Tovární ulici. Ujížděl hlídce až do Nerudovy ulice. Tam zastavil a dal se na útěk. Brzy byl jasný motiv jeho chování. Mladík z našeho regionu byl totiž pod vlivem pervitinu.
     Přistihli jsme i řidiče z Třebíčska, který má zákaz činnosti až do srpna roku 2015
     V policejní síti uvízl z pátku na sobotu i muž z Rakouska. Před třetí hodinou v noci nadýchal přes půl promile alkoholu. Řidičský průkaz jsme mu ve Znojmě na Vídeňské ulici zadrželi a další jízdu zakázali. Zaplatil kauci deset tisíc korun.  

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 29. října 2013

vytisknout  e-mailem