Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ve vyšetřovací vazbě skončil v tomto týdnu 25 letý zloděj aut

LIBEREC - Policisté v sobotu zadrželi zloděje aut, který před dopadením nebezpečnou jízdou ohrožoval zdraví a životy lidí. 

     V sobotu zadrželi policisté poblíž rybníka Kačák v Krásné Studánce  25 letého Českolipana, důvodně podezřelého ze spáchání pěti trestných činů . Konkrétně se jedná o přečiny neoprávněné užívání cizí věci, krádeže, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí  a o zločin násilí proti úřední osobě. Usnesení o zahájení trestního stíhání z uvedené trestné činnosti si převzal v neděli 25. srpna.
 
     Obviněný v časovém úseku mezi minulým pátkem a sobotou odcizil ve Vnislavově ulici v Liberci zaparkované motorové vozidlo značky Jeep Grand Cherokee v hodnotě 65 000 korun. To, že vůz z parkovacího místa zmizel, zjistil majitel v sobotu ráno,  a ihned o tom vyrozuměl policisty. Ještě téhož dne v průběhu odpoledne oznamovatel své odcizené vozidlo spatřil v silničním provozu, směřovalo od Frýdlantu na Liberec. Na jeho pohyb upozornil přes tísňovou linku 158 policisty. Ty k místu předpokládaného průjezdu vozidla okamžitě vyrazili a v okolí Mníšku ho pak začali pronásledovat. Motorizovaná policejní hlídka se ho snažila zastavit předepsaným způsobem, na což řidič nijak nereagoval a svou rychlou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Potom v ulici Ke Sluji v Liberci zezadu naboural do civilního osobního vozidla značky Škoda Octavia, když za ním nedodržel bezpečnou vzdálenost. Policisté v tu chvíli zastavili bezprostředně  za ním, ale než ze služební octavie stačili oba vystoupit, zloděj do ní prudce nacouval a přitom lehce zranil jednoho z nich. Pachatel pak vyjel s jeepem na travnatou plochu na soukromý pozemek a snažil se policistům ujet. Vzhledem k tomu, že svou agresivní jízdou ohrožoval život a zdraví policistů i civilních osob, použili  proti němu  nejprve donucovacího prostředku varovného výstřelu, a když ani poté jejich výzvy k zastavení neuposlechl, vystřelili opakovaně na kola jeho vozidla. Jeep potom havaroval v blízkosti rokle a jeho řidiči se ještě podařilo z místa utéci. Po necelé půlhodině ho ale policisté zadrželi. Škoda na odcizeném vozidle byla odhadnuta na nejméně 65 000 korun.
 
     Incident, při kterém byly ohroženy lidské životy a zdraví, si naštěstí vyžádal jen jedno lehčí zranění. Aby policisté zabránili tomu, že by se tento pachatel na svobodě vyhýbal trestnímu stíhání nebo mařil objasňování případu působením na svědky, podali státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby. Za zločin násilí proti úřední osobě se zbraní, kterou v tomto konkrétním případě bylo auto, mu hrozí odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do šesti let. Kromě jeepu odcizil ještě dvě další vozidla v Liberci, a to v měsíci  lednu a březnu. Navíc za volantem žádného motorového vozidla v letošním roce neměl co dělat, protože mu řízení zakázal svým rozhodnutím Okresní soud v České Lípě,  a to až do září roku 2015.
 
     Dne 27. srpna  rozhodl Okresní soud v Liberci o uvalení vazby na obviněného Českolipana a do věznice ho policisté eskortovali ještě téhož dne.
 
 
por. Bc. Ivana Baláková
29. srpna 2013
 

vytisknout  e-mailem