Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vedoucí školní jídelny zpronevěřila statisíce

HRADECKO - Žena prý chtěla dopřát dětem lepší jídlo. 

Vyšetřovatel Oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Hradec Králové ukončil v těchto dnech případ zpronevěry a předal návrh státnímu zástupci na podání obžaloby. Případem se začal zabývat v únoru 2013, kdy vyšlo najevo, že žena jako vedoucí školní jídelny, hospodářka a účetní v jedné osobě zpronevěřila jedné ze škol na Královéhradecku částku přesahující 800 tisíc korun. Pokud ji soudce uzná vinnou, hrozí jí trest odnětí svobody na 2 roky až 8 let.
Nyní již téměř 50letá žena je viněna z toho, že peníze ze školního účtu si převáděla na svůj a použila je ve vlastní prospěch. Ačkoliv s převody začala již v roce 2004, žádné prováděné kontroly na to nepřišly.
Žena se hájila vysvětlením, že vedení školy odmítlo zdražení obědů a proto nakupovala ze svého suroviny na výrobu obědů. S částkou, kterou měla danou na jídlo, prý nemohla zajistit, aby jídla byla zdravá a pestrá a dle příslušných norem. Vedla si prý vlastní evidenci mimo účetnictví školy a finance, které použila na nákup, si zpočátku převáděla 3x až 4x ročně a od roku 2009 každý měsíc. Takto vyvedené peníze z účtu školy zaúčtovala jako navýšené mzdové náklady a navýšené provozní náklady, nikoliv jako nákup surovin do školní jídelny. Její obhajoba, že potraviny opravdu nakupovala, se však nepotvrdila. K financování školní jídelny a hospodaření školy použila vlastní finanční prostředky, které získala uzavřením několika osobních úvěrů u různých společností.
Ředitel školy naopak uvedl, že od účetní nikdy neobdržel informaci o tom, že by vybírané ceny za obědy nepokrývaly náklady za potraviny tak, že by se z toho důvodu musela snížit kvalita nebo gramáž. Částky za spotřebu potravin se průběžně navyšovaly.
V době, kdy bylo podezření na manipulaci s penězi, a měla přijít hloubková kontrola, žena chtěla problém vyřešit útěkem a sebevraždou. Proto po ní bylo ihned vyhlášeno celostátní pátrání. Naštěstí se hned druhý den v pořádku nalezla.

por. Iva Kormošová
2.3.2017, 14.00

vytisknout  e-mailem