Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Velikonoce 2013 v číslech

Při velikonočních dopravních nehodách zemřeli 4 lidé. Z pohledu nehodových statistik je to nejnižší počet usmrcených za uplynulých 14 let.  

V rámci prvního prodlouženého víkendu proběhla v pátek a v pondělí celorepubliková dopravně bezpečnostní akce, do které bylo zapojeno 1200 policistů dopravní, pořádkové, cizinecké i kriminální policie. Strážci zákona dohlíželi nejen na plynulost provozu, ale také na rychlost a způsob jízdy, předjíždění nebo používání zádržných systémů. Pozornost byla věnována také problematice alkoholu a návykových látek u řidičů. Policisté v uvedené době zkontrolovali 13 340 vozidel a zjistili 2 567 přestupků, z nichž 2 373 vyřídili na místě blokovou pokutou a 194 jich oznámili správnímu orgánu.
 
Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo nerespektování stanovených rychlostních limitů. Přestupek týkající se rychlosti řešili policisté v 595 případech. Téměř 400 řidičů a spolujezdců nepoužilo za jízdy ve vozidle bezpečnostní pás a v 28 případech nebyl použit stanovený zádržný systém (autosedačka) k přepravě dítěte. Pod vlivem alkoholu přistihly hlídky 130 řidičů.
 
V rámci prvního prodlouženého víkendu se stalo 733 dopravních nehod. Při nehodách zahynuly 4 osob. Z pohledu nehodových statistik je to nejnižší počet usmrcených za uplynulých 14 let. Zranění utrpělo v souvislosti s nehodami 186 osob. Při těchto dopravních nehodách 36 řidičů řídilo pod vlivem alkoholu. Nehodovost v uvedených dnech ovlivňovala řada faktorů, mimo jiné horší povětrnostní podmínky, které se promítly v nižší intenzitě provozu.

 

 

por. Mgr. Markéta Johnová

2.4.2013

 

vytisknout  e-mailem