Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Velikonoční svátky na středočeských silnicích

KRAJ - Od čtvrtka do pondělí proběhla dopravně bezpečnostní akce s názvem „Velikonoce“. 

Ve dnech od čtvrtka 14. až pondělí 18. dubna 2022 proběhla na silnicích a dálnicích Středočeského celorepubliková dopravně bezpečnostní akce s názvem VELIKONOCE.

Vzhledem k tomu, že právě velikonoční svátky vylákají na cesty sváteční řidiče nebo naopak řidiče, kteří posíleni alkoholem usednou za volant, je dopravně bezpečnostní akce zaměřena zejména na zákaz požívání alkoholu a návykových látek u řidičů, ale také i na dodržování ostatních předpisů zákona o silničním provozu.

Policisté kontrolovali nejen alkohol a návykové látky, ale i dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, telefonování za jízdy nedovoleným způsobem, technický stav vozidel nebo například zda vozidla nejsou kradená.

Do akce bylo v rámci Středočeského kraje nasazeno přes 468 policistů z dopravní a pořádkové policie, kteří zkontrolovali 4900 vozidel a zjistili celkem 930 dopravních přestupků, kdy 871 vyřešili uložením pokuty příkazem na místě a zbylé oznámili příslušnému správnímu úřadu.

Středočeští policisté v průběhu celé velikonoční akce zjistili 267 případů překročení nejvyšší dovolené rychlosti, 102 řidičů nepoužilo při jízdě bezpečnostní pás, 45 řidičů drželo nepovoleným způsobem mobilní telefon a celkem 101 řidičů mělo vozidlo v nejvyhovujícím technickém stavu.

Během prodlouženého víkendu policisté zastavili 27 řidičů, kteří usedli za volant po požití alkoholu a 11 pod vlivem návykových látek.

O velikonočním pondělí vyjížděli policisté k dopravní nehodě dvou osobních vozidel mezi Kladnem a Buštěhradem. Třiapadesátiletý řidič před kruhovým objezdem nezvládl řízení a střetl se s dalším osobním vozidlem, které řídila žena. Policisté oba účastníky dopravní nehody vyzvali  k podrobení se orientační dechové zkoušce, přičemž žena měla výsledek negativní, zatímco muži přístroj naměřil pozitivní s hodnotou téměř 2,9 promile alkoholu v dechu.

Rekordmanem, co se týče rychlé jízdy, se stal řidič osobního vozidla na dálnici D7, kterému policisté naměřili rychlost 231 km/h a to navíc v úseku, kde byla upravená a snížená rychlost na 110 km/h.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
20. dubna 2022

vytisknout  e-mailem