Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Velká touha po penězích ho stála více jak milion

Karvinsko - investice do kryptoměn přišla muže draho 

Nyní devětapadesátiletý muž se před třemi lety zaregistroval na jemu neznámé internetové stránky, kde chtěl investovat do bitcoinové měny. Poté ho kontaktoval údajný „manažer“, který mu sdělil, že má vytvořen investiční účet, na který je třeba zaslat prvotní investici ve výši 300 euro. Samozřejmě přišel od poradce dodatek, že čím více peněz se na investiční účet zašle, tím více se na něm budou finance zhodnocovat, a tak poškozený zaslal dalších téměř 25.000 euro. Když pak chtěl peníze vybrat, zjistil, že to není možné, a kontaktoval opět domnělého manažera. Ten mu však pouze odvětil, že na výběr není vhodná doba. Pak se již nikdo poškozenému neozval a peníze zpět mu taky nikdo neposlal.

Po roce byl kontaktován znovu, a i přesto, že původně další investici odmítl, tak nakonec poslal domnělému bankéři dalších téměř 12.000 euro. Bylo mu totiž přislíbeno, že další investice pomůže k získání alespoň části peněz z původní částky, o kterou přišel. Scénář se ale opakoval. Vložené peníze již nešly vybrat a druhá strana přestala komunikovat.

Ani to však neznamenalo konec touhy po zhodnocení úspor. Letos v říjnu poškozenému muži opět zavolal jemu neznámý člověk s nabídkou pomoci pro získání bitcoinu. Nastala však malá změna. Již nepožadoval zaslání peněz na cizí účet, ale podstatou bylo stažení aplikace. Jakmile to učinil, tak už pouze sledoval, jak mu z internetového bankovnictví mizí úspory přesahující 60.000 korun a jak si někdo žádá o půjčku ve výši 200.000 korun. Proto hned účet zablokoval.

Poškozený muž tak přišel v přepočtu o více jak jeden milion korun. Havířovští policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací. V případě dopadení a odsouzení pachatele mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Opět v těchto případech apelujeme na veřejnost, že je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti. Nikomu za žádných okolností nepovolujte vzdálený přístup ke svému počítači a neinstalujte si na výzvu volajícího do svého zařízení žádné aplikace. Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání. Pakliže máte sebemenší podezření, zajděte osobně do své banky a přesvědčte se, zda se jedná o podvod.

por. Mgr. Pavla Procházková
oddělení tisku
3. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem