Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

"Velký úlovek" českobudějovických kriminalistů

České Budějovice - Pervitinem s příměsí léčil závislým klouby. 

V rukách českobudějovických kriminalistů skončila minulý týden "velká ryba", známý dealer pervitinu (54 let) z Českobuděovicka, který operoval především na Českobudějovicku. Drogy prodával dlouhodobě a vůbec netroškařil. V plastových pytlíčkách, které prodával, bylo najednou i 25 gramů této drogy. Zajímavé na celé  této kauze je fakt, že měl v těchto dnech nastoupit do výkonu trestu za předchozí trestnou činnost, konkrétně se jednalo o zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.  Od vrchního soudu si počátkem března odnesl trest ve výši osmi let. Předtím, než se za ním měly zavřít brány vězení, se však rozhodl vydělat ještě nějaké peníze prodejem drog.

Kriminalisté jeho pokračující trestnou činnost dokumentovali. Věděli, že pro pervitin jezdí do Prahy. Jak se jim podařilo zjistit, tam nakoupil gram za cca 900 Kč a dál jej prodával až za 2000 Kč za gram. Aby byl jeho zisk ještě větší, neprodával čistou drogu, ale "ředil" ji kloubní výživou, nebylo žádnou výjimkou, že v poměru 1:1. Tento recidivista nejspíš tušil, že by ho mohli policisté sledovat a tak do svého "podnikání"  přizval dalšího muže (53 let) z Českobudějovicka. Pořídil si příruční černý kovový trezor s tím, že klíčky od něj měl pouze on. Do trezoru schovával nakoupený pervitin a jeho komplic měl vlastně jediný úkol. Vzít si trezor k sobě a být připraven jej v případě potřeby dovézt jeho majiteli, který ho odemkl a vzal si z něj pervitin, který následně prodával. Svého komplice za tuto službu zdarma zásoboval pervitinem. 

V úterý 2. května vyrazili kriminalisté spolu se zásahovou jednotkou do akce. V Nemanické ulici v dopoledních hodinách zadržela zásahová jednotka staršího z pachatelů, který je ve vozidle značky VW. Jen o pár minut později krimianlisté zadrželi v Českých Budějovicích i druhého pachatele. Při prohlídce zajištěného vozidla nalezli kriminalisté perkusní pistoli. Žádné drogy však v automobilu nebyly. Přišla tak řada na již zmíněný trezor, který druhý muž sice u sebe neměl, ale dobře věděl, kde ho má ukrytý. Po jeho otevření kriminalisté uvniř nalezli okolo 150 gramů pervitinu, který byl uschovaný ve třech plastových sáčcích. Analýzou krystalického materiálu byla ve všech sáčcích prokázána látky hydrochlorid metamfetaminu. 

Kriminalisté staršího pachatele tak v těchto dnech obvinili ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a protože čin spáchal opakovaně ve značném rozsahu, kdy množství distribuované drogy přesáhlo hranici 150 gramů, hrozí mu již k danému trestu osmi let další trest a to ve výši až deset let. Jeho komplic byl obviněn roněž z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnýni a psychotropními látkami a s jedy, nicméně v prvním odstavci a tak mu hrozí trest odnětí svobody maximálně na pět let. 

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

9. května 2023

Odkazy do noveho okna

1 Obsah trezoru detail

1 Obsah trezoru detail 

Detailní náhled

2 Obsah trezoru

2 Obsah trezoru 

Detailní náhled

3 Trezor

3 Trezor 

Detailní náhled

1 Perkusní pistole

1 Perkusní pistole 

Detailní náhled

2 Pistole ve vozidle

2 Pistole ve vozidle 

Detailní náhled

3 Zajištěné vozidlo

3 Zajištěné vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem