Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Věnujte svým bicyklům větší pozornost

RAKOVNICKO – Zloději mají hodně ulehčenou práci. 

V poslední době evidujeme na území Nového Strašecí nárůst krádeží jízdních kol. Nutno podotknout, že sami majitelé nahrávají zlodějům svým laxním přístupen, týkající se zabezpečení svého majetku. Pachatelé v devadesáti procentech případů odcizení bicyklů nemusí překonat žádné, nebo pouze minimální překážky.

Apelujeme proto na vlastníky jízdních kol, aby své stoje řádně zabezpečili před odcizením.

Neuzamčené a volně přístupné prostory jsou velkým lákadlem pro nenechavce.

Převážně garáže jsou magnetem pro zloděje. Je dobré investovat do pořádného zámku. Čas, který zloděj potřebuje k překonání zámku, vyplývá z jeho bezpečnostní třídy. Je logické, že pachatelé volí raději objekty, do kterých se dá vniknout rychle a za pomoci jednoduchého nářadí. Protože prakticky neexistují bezpečnostní garážová vrata, je moudré chránit garáž elektronicky. Doporučujeme magnetická a pohybová čidla napojená na domovní alarm. Od věci není také zabezpečení věcí uvnitř. Vhodné je použít samostatné zajištění sezonních pneumatik, jízdních kol, či motocyklu.

Přinášíme také několik případů odcizení jízdních kol, abychom na nich ukázali, jak lehce byly bicykly odcizeny.

V noci z pátku 2. na sobotu 3. srpna 2019 vnikl zatím nezjištěný pachatel na pozemek rodinného domu v ulici U Stadionu a odemčenými dveřmi se dostal do garáže, ze které odcizil horské kolo v hodnotě 15.000,- Kč. K němu přibral i křovinořez, stroj na čištění koberců a kanystr s benzínem, vše v hodnotě 10.200,- Kč.

Také v sobotu 3. srpna 2019 zloděj odcizil dvě jízdní kola, která byla „zaparkovaná“ u novostavby rodinného domu v ulici U Mlýna. Dům ještě není oplocen a bicykly stály volně pod přístřeškem u nemovitosti. Toho využil neznámý pachatel a mezi osmou hodinou ranní a sedmou hodinou večerní tyto zcizil. Škoda byla vyčíslena na necelých osm tisíc korun.

O jízdní kolo, které bylo „zabezpečeno“ stejným způsobem přišel v neděli 4. srpna 2019 mezi jednou a sedmou hodinou i muž bydlící v ulici Příkrá. U tohoto domu sice majitel má oplocení, pachatel tam však vnikl neuzamčenou vstupní brankou a oznamovateli odcizil ze zahrady horské kolo za 49.000,- Kč, které bylo opřeno o zeď rodinného domu.

Také bychom rádi varovali občany před krádežemi nejen bicyklů ze sklepních kójí.

Rady, jak předejít krádežím ze společných prostor domu:

  • Sklepní kóje, suterénní prostory i balkony mějte řádně zabezpečeny vhodnými dveřmi (nejlépe plné, venkovní, z pevných materiálů) s pevnými zabezpečovacími klikami a kvalitními bezpečnostními zamykacími systémy.
  • Přístupovou cestu k těmto prostorám vždy zamykejte.
  • V místnosti, která slouží jako úschovna kol, zabudujte stojan, nebo jiný systém zajištění, ke kterému se budou kola a další vybavení napevno připevňovat.
  • Máte-li ve skladovacích prostorech okna, je třeba je opatřit mechanickými zábranami, jako jsou mříže, nebo uzamykatelné okenice.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
7. srpna 2019

vytisknout  e-mailem