Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Veřejné zasedání v Úpici

TRUTNOVSKO - Bezpečnost občanů – náš cíl. 

Ve středu odpoledne 25. 6. 2014 se v Městském sále v Úpici konalo 25. veřejné zasedání zastupitelů města Úpice. Jedním z hlavních bodů navrženého a odsouhlaseného programu bylo projednání bezpečnostní situace ve městě Úpici. Již několik minut před samotným zahájením zasedání městský sál zaplnilo několik desítek místních občanů, kteří svou přítomností dali najevo, že jim chod a vývoj města Úpice není lhostejný.
Veřejné zasedání zahájil úvodním slovem starosta města Úpice pan Ing. Jaroslav Hůlek, který mimo jiné na uvedeném zasedání místní samosprávy přivítal vážené hosty. Jednalo se o zástupce Policie České republiky a Městské policie Trutnov. Pozvání na veřejné zasedání přijal ředitel Krajského ředitelství Policie České republiky Královéhradeckého kraje brigádní generál Mgr. Martin Červíček, který dal svou přítomností všem občanům města Úpice najevo, že mu bezpečnostní situace ve městě není lhostejná. Dále byli uvedenému zasedání přítomni vedoucí Územního odboru PČR v Trutnově plk. Mgr. Pavel Škandera a vedoucí Obvodního oddělení PČR v Úpici npor. Bc. Martin Kuhn. Za Městskou policii v Trutnově byl přítomen její ředitel Mgr. Karel Povr, zástupce ředitele Mgr. Radek Svoboda a Bc. Svatopluk Vašák.
Starosta Jaroslav Hůlek po zahájení přistoupil k projednání prvního bodu programu, kterým byla problematika, která se týká bezpečnostní situace ve městě Úpici. V souvislosti s narušováním veřejného pořádku a páchanou trestnou činností, mezi kterou nejčastěji patří trestná činnost majetková, vyzval starosta zastupitele, aby projednali možnost instalace kamerového systému v ulicích města. Následně vyvolaná diskuse vedla mezi zastupiteli, ale i ostatními účastníky veřejného zasedání k podání několika podnětů, které bude ještě třeba projednat a dořešit. K tématu instalace kamerového systému se v úvodu vyjádřil ředitel městské policie, který všechny přítomné ujistil o tom, že by kamerový systém v Úpici samozřejmě přispěl ke zvýšení bezpečnosti na veřejně přístupných místech, kde by byly kamery umístěny. Jako příklad ředitel městské policie uvedl plně funkční kamerový systém města Trutnova, který je postupně rozšiřován a vede ke zlepšení bezpečnostní situace na celém území města.
Poté se k bezpečnostní situaci ve městě Úpici vyjádřil krajský ředitel Mgr. Martin Červíček, který všechny přítomné seznámil s vývojem bezpečnostní situace ve městě Úpici a nejbližším okolí. Krajský ředitel konstatoval, že i přes mírný nárůst trestné činnosti, ke kterému v průběhu posledních dvou let došlo, se místním policistům ve spolupráci s policisty Služby kriminální policie a vyšetřování Trutnov daří výrazně zvyšovat objasněnost páchané trestné činnosti. Dále hovořil o početním stavu policistů, kteří v současné době provádí výkon služby ve služebním obvodu úpického oddělení. Současný početní stav bude v nejbližších týdnech navýšen o další policisty, což zajistí zvýšení výkonu hlídkové a obchůzkové služby jak v samotném centru města Úpice, tak i v jeho nejbližším okolí. Do bezpečnostních opatření, která budou v průběhu prázdnin, ale i v následujících měsících ve služebním obvodu úpického obvodního oddělení probíhat, se navíc zapojí policisté z celého trutnovského územního odboru, policejní psovodi, ale i policisté z územních odborů sousedních okresů, které svou působností spadají pod Krajské ředitelství Královéhradeckého kraje.
Nejvíce diskutovaným tématem na uvedeném zasedání byla problematika, která souvisí s instalací kamerového systému ve městě Úpici. Někteří ze zastupitelů zastávají názor, že je pro Úpici částka, která by měla posloužit k nákupu kamerového systému, značně vysoká. Krajský ředitel starostovi, místostarostům, členům zastupitelstva a všem přítomným přislíbil pomoc, která by měla k nákupu a následné instalaci kamerového systému ve městě Úpici přispět. Brigádní generál požádal všechny členy místní samosprávy, aby začali společně jednat a snažili se najít řešení, které by přispělo ke konkrétnímu vyřešení celé situace.
Dalším řešením, které by mělo přispět ke zlepšení celkové situace, by měla být užší spolupráce členů místní samosprávy se zástupci stavebního úřadu, Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje či přímo s pracovníky hygienické stanice v Trutnově, se kterými by měli v součinnosti s Hasičským záchranným sborem a Policií České republiky provádět kontroly nemovitostí, ve kterých dochází k avizovaným správním deliktům. Dalším řešením by mohl být výběr a následné zapojení asistentů prevence kriminality, kteří by byli zaměstnanci místní samosprávy a pomáhali by řešit problémy sociálně slabších občanů. Brigádní generál rovněž zmínil problematiku latentní, tedy skryté kriminality. Jedná se o tu část kriminality, která není Policii České republiky oznamována. Všem přítomným krajský ředitel vysvětlil, že spáchání či zjištění trestného činu či přestupku může oznámit každý. Široká veřejnost by si měla uvědomit, že včasné oznámení spáchání jakéhokoli protiprávního jednání vede k řádnému zadokumentování protiprávního jednání a následnému šetření uvedeného případu. Krajský ředitel se ještě několikrát poté, co ukončil svůj příspěvek, zapojil do společné diskuse, kde se snažil všem přítomným vysvětlit, že jediným a konstruktivním řešením je nelezení společného zájmu celou věc co nejdříve a ke spokojenosti všech zde žijících občanů vyřešit.
Brigádní generál Mgr. Martin Červíček všechny přítomné na závěr ujistil o tom, že Policie České republiky ve spolupráci s Městskou policií v Trutnově zajistí v následujících týdnech a měsících další posílení výkonu hlídkové a obchůzkové služby tak, aby se občané ve městě Úpici a okolních obcích cítili dobře a bezpečně.
por. Bc. Udo Ertner
27. 6. 2014 ve 13:25

vytisknout  e-mailem