Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vězení ho nenapravilo

TEPLICE - Recidivista poputuje zpět za mříže; Peníze z automatů si nechával... 

Pobyt ve vězení zloděje nenapravil
     Muže ve věku 33 let, který si „přivydělával“ krádežemi, dopadli tepličtí policisté. Recidivista, který se teprve v lednu vrátil z vězení, kde si odpykával trest za majetkovou trestnou činnost, se soustředil především na vykrádání motorových vozidel. Kriminalisté mu prokázali vloupání do čtyř osobních aut, ze kterých odcizil věci za téměř 5 tisíc korun, přes 13 tisíc budou muset majitelé vozidel zaplatit za opravy škod, které lapka na jejich majetku způsobil. Autorádia již zloději nestačila, proto se koncem července vloupal i do kočárkárny, ze které odcizil pánské horské kolo v hodnotě téměř 4 tisíce korun. Protože předchozí pobyt v nápravném zařízení zloděje zjevně nenapravil, vyšetřovatel podal návrh na vzetí muže obviněného z přečinu krádeže do vazby.
 
Peníze z automatů si nechával
     Jeden rok až pět let za mřížemi může strávit cizinec, který měl na základě písemné smlouvy zajišťovat obsluhu a výběr finanční hotovosti z výherních automatů v jedné teplické herně. Muž sice v průběhu pěti měsíců tržby z automatů vybíral, ale peníze neodevzdával oprávněné firmě, nýbrž si je ponechal a užil pro svou potřebu a na provoz herny. Poškozené společnosti tak způsobil škodu 295 tisíc korun. Policisté 37letého muže obvinili z přečinu zpronevěry, jeho vyšetřování probíhá na svobodě.
 
Za pohonné hmoty neplatili
     Policisté sdělili podezření z přečinu krádeže dvěma mužům ve věku 28 a 18 let, kteří na benzínových čerpacích stanicích na území celého kraje tankovali pohonné hmoty a ujížděli bez zaplacení. V průběhu několika měsíců nejméně v devíti případech natankovali do nádrže osobního vozidla Škoda Felicia benzín a do přivezených kanystrů také naftu v celkové hodnotě přes 17 tisíc korun, za pohonné hmoty ovšem nikdy nezaplatili. Hřešili zřejmě na to, že škoda nikdy nepřesáhla částku pěti tisíc korun, policisté jim ale škody sečetli a jejich jednání bylo kvalifikováno jako trestný čin krádeže spáchaný formou spolupachatelství. Mladíkovi hrozí u soudu dva roky ve vězení, starší může strávit za mřížemi delší dobu, protože již byl za krádeže v minulosti odsouzen.
 
Podvod se nezdařil
     Z pokusu úvěrového podvodu obvinili policisté muže a ženu, kteří se v Teplicích pokusili nakoupit zboží za téměř 61 tisíc korun za pomoci cizích dokladů. Po společné domluvě se vypravili do prodejny elektroniky, kde žena předala spolupachateli občanský průkaz a cestovní pas svého manžela. Obviněný se prokázal cizími doklady a požadoval uzavření úvěrové smlouvy na poskytnutí finančních prostředků na nákup notebooku a televizoru. Do formuláře zapsal nacionále manžela obviněné ženy a jeho jménem žádost o úvěr i podepsal. Pozorná zaměstnankyně prodejny si však povšimla rozdílu mezi fotografiemi v dokladech a podobou žadatele o úvěr, načež muž z prodejny odešel. Doklady však nechal v prodejně, což pomohlo policistům při objasňování skutku. Dopadení a obvinění obou podvodníků pak bylo otázkou několika dnů. Soudce může jejich protiprávní jednání postihnout trestem odnětí svobody na jeden rok až pět let.
 
Kdo viděl nehodu?
     Policie žádá občany, kteří byli svědky níže uvedené dopravní nehody o spolupráci. K nehodě došlo v době od 21.50 hodin dne 22. srpna 2011 do 04.45 hodin dne 23. srpna 2011 v Bílině, sídliště Za Chlumem. Nezjištěný řidič s neustanoveným vozidlem poškodil zaparkovaný automobil tovární značky Škoda Octavia a z místa nehody ujel.
     Veškeré poznatky k nehodě lze sdělit na Dopravní inspektorát Teplice, ul. Husitská 5, telefon 974 439 266 (260), nebo na bezplatnou linku 158.
 
 
Teplice, 25. 8. 2011, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí PČR ÚO Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem