Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Viadukty a nesprávné odhady řidičů při průjezdech

KLATOVSKO - Řidiči nákladních vozidel mnohdy nerespektují dopravní značku, která upozorňuje na výšku. 

Nejen na Klatovsku policisté vyjíždějí k dopravním nehodám, které jsou oznámeny v souvislosti s průjezdy nákladních vozidel pod železničními viadukty. Někteří řidiči nákladních vozidel snad nedomýšlejí rizika spojená s průjezdem pod železničním viaduktem, kde je označena výška na projetí a znají rozměry vozidla i přívěsu a narazí do konstrukce.

Nejproblematičtější je komunikace I. třídy číslo 27, konkrétně mezi Železnou Rudou a  Alžbětínem, která je přemostěna na dvou místech železničními viadukty, řádně označenými dopravními značkami „Zákaz vjezdu vozidel, jejichž výška přesahuje vyznačenou mez - 3,80 m. Zde policisté, v průběhu posledních let, již řešili několik pádů dřevní kulatiny z přívěsů na komunikaci a řidiči zanechali překážku v provozu bez jakéhokoli opatření.

Dalšími rizikovými místy jsou průjezdy pod viadukty na stejné komunikaci v obcích Luby a Běšiny. Řidiče upozorňuje ve všech směrech dopravní značení na maximální výšku 3,70 m.

Řidiči, přestože znají výšku vozidla, najíždějí do protisměru, ohrožují a omezují tím ostatní účastníky silničního provozu. Evidujeme situace, kdy řidiči najedou pod viadukt, následně o konstrukci zachytí převáženým nákladem, který někdy i shodí na vozovku. Řešíme i případy, kdy někteří ani vozidlo nezastaví a nechají za sebou neprůjezdnou  silnici.

Umístěné dopravní značení před železničními viadukty nerespektují někteří řidiči nákladních vozidel, zejména kamionové dopravy a přepravující dřevní hmotu a najedou do bezprostřední blízkosti viaduktu. Následně jsou přivoláni policisté nebo strážníci, kteří musí na v obou směrech na komunikaci zastavit provoz, aby řidič s nákladním vozidlem mohl vycouvat, což je častý případ v Klatovech na ulici 5. Května.

Při řešení těchto kolizí policisté od řidičů slýchávají několik výmluv : navigace asi správně nefungovala, nechtěl projíždět delší trasou  nebo domněnka, že místem pomalu projede, atd..

Po nárazu vozidla do železničního mostu nebo a kolejí se  zastavuje i železniční doprava. Řidiči si stále neuvědomují, že z vlastní nedbalosti mohou způsobit obecné ohrožení, kdy se jedná o trestný čin. Na místo události jsou přivoláni pracovníci drah, kteří musí zkontrolovat, zda při dopravní nehodě došlo k poškození železniční trati a konstrukce mostu.

V důsledku uvedených dopravních nehod se komunikace na několik hodin uzavírají a pro ostatní účastníky provozu jsou stanoveny objízdné trasy. 

Důsledky:

  • ublížení na zdraví osob 
  •  způsobené hmotné škody bývají velmi vysoké, protože následkem nárazu do konstrukce dochází k poškození vozidla i nákladu
  • zastavení provozu na železnici
  • ostatní řidiči vozidel absolvují objízdné trasy
  • a další.

Na závěr:  řidič nákladního vozidla se musí rozhodnout  ve správný okamžik a zbytečně neriskovat!

nprap. Ladmanová Dana

19. března 2021

vytisknout  e-mailem