Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vidíme se v Rokycanech

ROKYCANSKO - V hledítku policistů se tentokrát stali chodci. 

     Jsou to téměř dva roky, co nabyla (20.2.2016) účinnosti novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, která mimo jiné zavedla novou povinnost pro chodce, a to mít za snížené viditelnosti mimo obec na sobě reflexní prvky.  

§ 53, odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb. zní:

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“

     Na území okresu Rokycany stejně jako v Plzeňském kraji probíhají v následujících dnech dopravně bezpečnostních akce, při kterých se policisté zaměřují na rizikovou skupinu v silniční dopravě - chodce a další nemotorizované účastníky silničního provozu. Při těchto akcích na území okresu Rokycany policisté dopravní policie, ale také policisté pořádkové policie rozdávali účastníkům silničního provozu reflexní pásky, reflexní tkaničky do bot či reflexní odznaky s logem „Vidíme se“. Jejich používání má přispět, aby chodci byli v silničním provozu včas viditelní. Policisté nabádají tyto účastníky silničního provozu, aby mysleli na své bezpečí, a přestože jim zákon ukládá reflexní prvky nosit za snížené viditelnosti mimo obec, aby tyto prvky užívali i v obcích, a tímto preventivním opatřením, dbali na své bezpečí v silničním provozu.  Pamatujte na důležité pravidlo – VIDĚT A BÝT VIDĚN.

Statistika dopravní nehodovosti za uplynulý rok 2016:
http://www.policie.cz/clanek/nehodovost-na-uzemi-rokycanska-v-roce-2016.aspx

Preventivní tisková zpráva za Plzeňský kraj:
http://www.policie.cz/clanek/uzemni-utvary-sprava-zapadoceskeho-kraje-zpravodajstvi-chodci-a-reflexni-prvky.aspx)

Dnešní akce „Vidíme se“ 

     Na Rokycansku minulou středu a dnešního dne proběhla dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili zejména na viditelnost chodců. Na vytipovaných místech zejména mimo obcemi kontrolovali chodce policisté dopravní a pořádkové policie. Mezi stanoviště, kde se chodci mohli s policisty setkat, patřil např. úsek mezi Borkem a Svojkovicemi, Hrádkem a Mirošovem nebo mezi obcemi Svojkovice a Volduchy. Policisté se v obou termínech zaměřili na chodce zejména v době od brzkých ranních hodin. Chodcům je při takových akcích připomínána povinnost být za snížené viditelnosti mimo obec označen reflexním prvkem, a že se při nerespektování této povinnosti dopouštění přestupku, ale zejména na daleko horší skutečnost, že díky nevhodnému tmavému oblečení se chodci stávají pro řidiče "neviditelnými". Proto by měli dbát na svoji bezpečnost a zvyšovat svoji viditelnost při pohybu v silničním provozu. Při šetření dopravních nehod, ke kterým dojde za snížené viditelnosti, kdy účastníkem je chodec, slýchávají policisté často větu, že chodce viděli až na poslední chvíli. Samozřejmě je úkolem policistů zjistit přesnou příčinu, míru zavinění a veškeré okolnosti dopravní nehody. Co je mnohem zásadnější,  jsou zranění, která účastníci utrpí. Je zbytečné zmiňovat, jaké vážné někdy i tragické následky může mít střet vozidla s chodcem, a kdo je při takových dopravních nehodách zranitelnější. Dnešního dne byla na akci na Rokycansku přítomna i zástupkyně BESIPu. 


nprap. Hana Kroftová
15. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem