Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vidina zisku

HRADECKO - Muž našel padesátieurovku a chtěl ji směnit. 

V sobotu 5.8. ráno byli policisté z obvodního oddělení Hradec Králové 3 voláni do jedné směnárny na Novém Hradci Králové. Zde žádal o směnu papírové 50eurovky za české koruny 24letý muž. Pracovnice směnárny však ihned pojala podezření, že se nejedná o pravou bankovku. Chyběly na ní ochranné prvky a navíc tam byly nějaké asi čínské znaky. Muž policistům řekl, že bankovku při úklidu našel v koši obchodního centra a když v práci skončil, chtěl ji směnit. Prý si žádných znaků nevšiml a vůbec ho nenapadlo, že by nebyla pravá.
Podezřelou bankovku policisté předají ke znaleckému zkoumání České národní bance a poté stanoví právní kvalifikaci. Policisté pracují i s verzí, že by se mohlo jednat o rituální peníze, tak jako se v nedávné době našly dolary, které používají vietnamští příslušníci k uctívání zemřelých. S rituálními Eury se však ještě nesetkali.
V trestním zákoníku je uvedeno, že kdo padělané nebo pozměněné peníze udá jako pravé nebo platné anebo jako peníze vyšší hodnoty bude potrestán odnětím svobody na tři léta až osm let.

por. Iva Kormošová
8.8.2017, 10.00
 

Odkazy do noveho okna

bankovka

bankovka 

Detailní náhled

bankovka

bankovka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem