Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Vietnamci zneužívají doklady na podobu

Ústí n/L, Severočeský kraj - Poslední případ předložení cizího dokladu zaznamenali policisté cizinecké policie na Ústecku.  

Poslední případ, kdy státní příslušníci Vietnamu předložili ke kontrole cizí doklad, zaznamenali policisté cizinecké policie na Ústecku. V úterý 16. února 2010 hodinu po poledni odstavili policisté na parkovišti u přístavu ve Vaňově automobil s tříčlennou vietnamskou posádkou. Policisté je vyzvali k předložení cestovních dokladů a tušili, s jakým výsledkem kontrola skončí. Jeden z Vietnamců totiž předložil doklad, ze kterého bylo policistům jasné, že se je snaží obelhat. Fotografie dokladu totiž neodpovídala podobě jednatřicetiletého cizince. Oko laika má často problém rozeznat Asiaty mezi sebou, avšak cizineckým policistům, pro které je odhalování cizích a padělaných dokladů denním chlebem, se to stává výjimečně. A ani v tomto případě se nespletli. Dodatečná expertíza potvrdila, že Vietnamec zneužil cizí doklad k tomu, aby mohl být v České republice legálně. Následovala tisícikorunová pokuta, eskorta na služebnu a několikaleté správní vyhoštění. Cesta tohoto cizince skončila až v Zařízení pro zajištění cizinců, odkud bude muset Českou republiku opustit.

Podoba1.JPGPodoba1.JPG
Podoba3.JPGPodoba3.JPG

 

 

Od začátku roku se jedná už o sedmý případ zneužití cizích dokladů. V roce 2008 cizinecká policie odhalila 18 takových případů, v loňském roce to bylo už 42 takových zneužití, což je ve srovnání nárůst o více než polovinu případů. V drtivé většině (30 případů) se zneužití týkalo vietnamských státních příslušníků. Zneužívání cizích dokladů (v policejním slangu tzv. dokladů na podobu) je jedním ze způsobů, jakým si cizinci snaží zlegalizovat pobyt v Česku. Nepočítají ovšem s tím, že cizinecká policie má ve svých řadách skutečné odborníky. Díky svým zkušenostem a pravidelnému odbornému vzdělávání a s použitím špičkové techniky ojedinělé v celé Evropě jim takové případy nemohou ujít.

vytisknout  e-mailem