Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Vietnamec sbíral jahody a žil v Česku ilegálně

Chomutovsko – specialisté na doklady cizinecké policie usvědčují cizince. 

Cizinečtí policisté řeší během čtrnácti dnů v obci Hořetice již druhý případ nelegálního pobytu cizince. Nejprve cizinečtí policisté zajistili 6.6.2010 Vietnamce na autobusové zastávce v Hořeticích u Žatce, který v Česku žil . Tentokrát se cizinečtí policisté zaměřili 14.6.2010 na jahodové pole, o kterém vědí, že se zde pohybuje mnoho cizinců, převážně Vietnamců a Rumunů. Plánované akce se zúčastnili také celníci a cizinecká policie zde měla svoje specialisty na vyhodnocení cestovních dokladů a schengenbus.

Každý z cizinců byl podroben důkladné kontrole cestovního dokladu a dodržování pobytového režimu. V takovém množství cizinců se však našla i černá ovce. Pětadvacetiletý Vietnamec využíval pasu druhé osoby a snažil se obejít zákony i policisty. Specialista na doklady objevil nesrovnalosti mezi fotkou v pasu a tvarem obličeje cizince. Pak si policista vyžádal od muže řidičský průkaz. Ani zde neodpovídala fotografie obličeji. Když Vietnamec nahlásil ještě ke všemu špatné jméno svého otce i matky, které cizinecké policii hlásil při vyřizování pobytu, věděli policisté, že trefili do černého. Muž se však nechtěl za žádnou cenu přiznat a zapíral. Za pomoci srovnávací techniky, kterou je schengenbus vybaven, specialista přesně stanovil rozdíly mezi fotografií a mužovým obličejem. Míra a kvalita důkazů muže přesvědčily, že nemá smysl zapírat a oddalovat postih za nelegální pobyt. Po dvou hodinách muž boj vzdal, přiznal se a nadiktoval své pravé údaje totožnosti. Dle informací z cizineckého informačního systému policisté zjistili, že cizinec žil v Česku od dubna 2010 ilegálně.

Původně přicestoval za účelem podnikání, ale příliš se mu nevedlo, dostal se do dluhů a neměl peníze pro návrat do Vietnamu. Policisté vydali muži rozhodnutí o správním vyhoštění z České republiky na dva roky a eskortovali jej do záchytného zařízení pro cizince Bělá-Jezová.
Jahody1.jpgJahody1.jpg
Jahody2.jpgJahody2.jpg
Jahody3.jpgJahody3.jpg
Jahody4.jpgJahody4.jpg
Jahody5.jpgJahody5.jpg

vytisknout  e-mailem