Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkend 6 -7. 2. 2010 v Ostravě

„DNA“; „Záhadná krádež“; „Zbraní měl mířit na hlavu ženy...“; „Co prozradí ucho?!“; „Nepochopitelný čin…“ 

„DNA“

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 23letého muže pro přečiny krádež, poškození cizí věci, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku i zločinu loupeže. Muž byl obviněn poté, co byl zadržen policisty na základě předběžného souhlasu státního zástupce k zadržení osoby ze dne 1.2.2010. Policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněného do vazby. Muži hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
K prvnímu skutku došlo dne 12.8.2009 v době od 06.20 hodin do 15.40 hodin v Ostravě-Mariánských Horách na ulici Tvorkovských. Podezřelý měl rozbít okno a poškodit zámek dveří vozidla zn. Škoda Fabia, načež měl odcizit autorádio. 43letá poškozená předběžně vyčíslila škodu ve výši 27 000 korun (z toho 7 000 korun škoda poškozením auta). Podezřelý trestnou činnost popřel. Nicméně při ohledání vozidla policisty byl v interiéru nalezen a zajištěn klobouk, který před spácháním činu ve vozidle nebyl a není ani majetkem majitelky vozidla. Znalec pak v průběhu kriminalistické genetické expertizy izoloval vzorek DNA. Následně znalec stanovil úplný profil DNA, porovnal jej s dalšími profily DNA v databázi. Komparace profilů DNA pak znamenala individuální identifikaci 23letého muže.
I informace shromážděné v rámci prověřování zločinu loupeže však směřovaly k totožnému 23letému muži. Ke zločinu loupeže došlo dne 2.11.2009 kolem 21.20 hodin v Ostravě-Hulvákách na tramvajové zastávce „Nová Ves vodárna“. Podezřelý měl znenadání napadnout 40letou ženu na zastávce. Muž měl ženu zezadu chytit kolem krku, škrtit ji a nadávat jí. Dále měl ženu udeřit minimálně třikrát od obličeje. Muž měl poškozenou napadnout se smyšlenou záminkou – měl křičet, že se má žena chovat slušně, neboť spolu mají dceru. Tímto způsobem chtěl muž zřejmě zamezit ingerenci dalších lidí stojících na zastávce do páchání trestného činu. A nutno říci, že byl úspěšný, neboť se ženě opravdu pomoci okolo stojících nedostalo. Ženě se podařilo vyprostit ze sevření muže  a utéci na přilehlou silnici, kde se jí podařilo i zastavit projíždějící vozidlo. Do auta pak měla žena nastoupit, požádat řidiče o pomoc. Podezřelý měl však ženu dostihnout, nastoupit do téhož vozidla a za stejných slovních ataků měl ženu znovu napadnout. Opět měl ženu udeřit pěstí do obličeje a snažit se zmocnit její kabelky i mobilního telefonu, kterým chtěla oběť přivolat pomoc policistů. Při útoku měl muž ženu kousnout do obličeje a při dalším přetahování se podezřelému mělo podařit zmocnit se věcí poškozené a z vozidla i s majetkem ženy vystoupit. Žena utrpěla při útoku zranění, které si vyžádalo léčení zhruba 10 dnů. Škoda na majetku byla vyčíslena zhruba ve výši 5 500 korun.
Při prověřování loupeže policisté zajistili také odcizený mobilní telefon ženy a zjistili též, kdo jej měl svědkovi prodat krátce po spáchání činu. I v tomto případě podezřelý loupež popřel.
I tento případ potvrzuje zásadní význam práce kriminalistů při ohledání místa činu. Díky odborným znaleckým zkoumáním mají pak zajištěné stopy hodnotu příslovečného „zlata“. O dalším protiprávním jednání série krádeží a loupeží, kdy se stala zásadním důkazem také zajištěná trasologická stopa otisku ucha na dveřích bytu, jsem Vás informovala před dvěma dny (5.2.2010). I operativní prověřování kriminalistů a zajištění odcizeného telefonu pak znamenalo podstatnou informaci v dokazování. 
 

 „Záhadná krádež“

Krádež finanční částky ve výši 400 000 korun začali prověřovat ostravští policisté na základě trestního oznámení 53letého muže. K přečinu krádeže mělo dojít od 14.00 hodin do 20.00 hodin dne 4.2.2010. Neznámý pachatel měl peníze odcizit z šatní skříně ložnice jednoho z bytů v Ostravě-Porubě. Po oznámení události začalo prověřování protiprávního jednání, ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádež. Oznamovatel měl peníze uschovat v obálce v ošacení, uloženém ve skříni ložnice. Nicméně poté, co muž prohledal kapsu oděvu a peníze nenalezl, přivolal policisty prostřednictvím linky 158.
Policisté provedli také ohledání místa činu. Pečlivý kriminalistický technik, který prováděl fotodokumentaci i zajištění případných stop muži sdělil, aby přesně stanovil místo, kde byly peníze uloženy. Oznamovatel po otevření skříně ukázal oděvy, v niž měla být obálka s penězi. Precizní kriminalista  však zaregistroval vyčnívající obálku na spodní polici skříně. Následně oznamovatel zjistil, že v obálce je uložených 400 000 korun. K zapadnutí obálky do prostoru skříně pravděpodobně došlo, když muž peníze schovával.


„Zbraní měl mířit na hlavu ženy...“

Ostravský policejní komisař zahájil trestní stíhání 53letého muže pro přečin nebezpečného vyhrožování. Na pachatele tohoto přečinu pamatuje trestní zákoník trestem odnětí svobody až na tři léta. Muž je podezřelý, že dne 5.2.2010 krátce před 19.30 hodinami v jednom z ostravských bytů po předchozí hádce přistoupil ke své 53leté družce s pistolí v ruce. Ženy se měl přitom dotazovat, zda ví, jak to bolí zabít člověka. Následně měl muž do těla zbraně vložit zásobník s náboji, natáhnout závěr a s nabitou zbraní zamířit na hlavu poškozené, přičemž se hlaveň zbraně měla dotýkat spánku oběti.  Muž měl ženě sdělit, že ji zastřelí. Žena ve strachu chtěla přivolat pomoc telefonem, který uchopila, nicméně podezřelý jej měl oběti vytrhnout. Žena se dala na útěk, muž ji měl pronásledovat, dostihnout před vstupními dveřmi bytu a zablokovat je tělem. Navíc měl podezřelý ženě sdělit, že nikam nepůjde, pistoli měl držet přitom stále v ruce a mířit na strop. Ženě se nakonec podařilo uniknout a z bytu souseda pak přivolat policisty.
Na místo okamžitě vyrazili ostravští policisté, vzhledem k okolnostem činu několik hlídek i psovod se psem. Okamžitě došlo k zajištění místa činu i přilehlého okolí, objekt byl pod dohledem. Na opakované výzvy k opuštění domu však nikdo nereagoval, proto muselo být provedeno i další opatření. Za použití balistických štítů byla následně provedena taktická prohlídka domu, podezřelý se však na místě nenacházel. Proto bylo ihned provedeno rozsáhlé pátrání v přilehlém okolí i vytipovaných místech. Byl monitorován pohyb na místě, kde se muž mohl zdržovat. Kontrolu vytipovaného objektu provedli policisté z taktických důvodů v tzv. civilním ošacení (nikoliv v uniformě). Rozsáhlé opatření pokračovalo operativním způsobem, byl zjištěn možný výskyt podezřelého v určité části Ostravy. Byly provedeny kontroly restaurací i heren. Pátrání po podezřelém bylo úspěšné, muž byl zadržen poblíž jedné z restaurací na ulici Ruské. Orientační dechová zkouška podezřelého vykázala hodnotu 1,43 promile alkoholu. Muž byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Podezřelý využil svého práva a ve věci odmítl vypovídat.

 „Co prozradí ucho?!“

Další závažnou trestnou činnost páchanou na seniorech vyšetřují ostravští kriminalisté. Obětí se tentokrát měl stát 82letý senior a to dokonce hned ve čtyřech případech. K dvěma krádežím došlo v prosinci 2009. Další dvě loupeže měly být spáchány na počátku ledna 2010, během několika hodin téhož dne v Ostravě-Porubě.
Způsob spáchání činu je bohužel totožný s mnoha obdobnými protiprávními činy, jejíchž obětí se stali senioři. Podezřelí se s mužem měli nejprve seznámit na ulici, muž měl následně dovést podezřelé až ke svému bytu. Později měli podezřelí vysledovat i životní zvyklosti a návyky oběti. Posléze měl muž podezřelé do bytu dokonce dobrovolně pustit, reagovat na prosbu o zapůjčení peněz. Při té příležitosti pak podezřelý pravděpodobně zjistil, kde má poškozený peníze uloženy. Nepozorovaně měl pak 17letý mladistvý odcizit společně s 20letou ženou z oděvu visícího ve skříni pokoje finanční částku ve výši 53 000 korun. Z bytu měl mladistvý odcizit a nepozorovaně odnést také klíč od bytu seniora. Podruhé měli podezřelí odcizit mobilní telefon oběti.
Ve třetím a čtvrtém případě měl být senior i fyzicky atakován. Poté, co měl poškozený otevřít dveře, měl mladistvý do seniora strčit rukama tak, že upadl na zem. Mladistvý společně s 20letou ženou pak měli vniknout do bytu muže a z peněženky odcizit dopoledne 700 korun a následně odpoledne 900 korun.
Z místa činu pak podezřelí odešli. Díky všímavé a nelhostejné svědkyni, sousedce seniora, však došlo následně k zadržení obou podezřelých v herně. 32letá žena totiž poté, co v domě zaregistrovala nezvané návštěvníky, zatelefonovala dceři oběti. 52letá dcera poškozeného šla za podezřelými až do herny a přivolala policisty, kteří podezřelé zadrželi. Mladistvý se nejprve vydával za 17letého bratra podezřelé a to pravděpodobně proto, že na něj soudce okresního soudu vydal příkaz k zatčení. Policisté však „pravou“ identitu mladistvého následně zjistili. Nelhostejné sousedce seniora patří samozřejmě naše poděkování.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání 17letého mladistvého i 20leté ženy pro krádež, loupež a porušování domovní svobody. Pachateli zločinu loupež přitom hrozí trest odnětí svobody až na deset let (u mladistvého se trest snižuje na polovinu). Oba obvinění byli následně vzati do vazby. V současnosti je mladistvý již ve výkonu trestu pro další trestnou činnost (v minulosti byl prověřován pro krádeže, loupeže a policisté po mladíkovi opakovaně pátrali vzhledem k útěkům z ústavů). Obviněný využil svého práva a ve věci odmítl vypovídat. Policistům obviněný vydal odcizený klíč od bytu poškozeného.
Vyšetřování této trestné činnosti je komplikována stářím poškozených, neboť někteří senioři si nemohou vzpomenout na popis osoby, mnohdy nesouvisle komunikují, jednotlivé situace či fakta obětem splývají. Mnohdy se policisté o spáchání skutku navíc dozvídají se značným zpožděním, tudíž již většinou nelze zajistit ani stopy na místech činů či další svědecké výpovědi. A do třetice -pachatelé této trestné činnosti využívají také faktu, kdy starší osoby nereflektují na stálé preventivní apely. I přes opětovné upozorňování seniorů prostřednictvím médií na základní zásady bezpečného chování, dochází k této neetické trestné činnosti opakovaně. Na místě je proto zopakovat, aby senioři nepouštěli do bytu cizí osoby a své úspory, větší finanční obnosy, uložili do bank či finančních ústavů. Uložení peněz v „bezpečí“ šatníků, skříní, „sekretářů“, komod apod., je zcela nevyhovující!!!
Ale vraťme se zpět k vyšetřované trestné činnosti. Policejní komisař potvrzuje výše zmíněná fakta. I v tomto konkrétním případě si oběť již na některé okolnosti činu nevzpomíná. I přes opakované upozorňování dcery senior znovu podruhé otevřel dveře lidem, kteří mu měli odcizit 53 000 korun a pustit pár do bytu. Muž neměl respektovat ani další doporučení dcery a měl trvat na svém způsobu života.
Detailně provedená práce ostravských policistů však nepříliš ideální prvotní důkazní situaci přece jen napravila. Při ohledání místa činu zajistil totiž kriminalistický technik otisk lidského ucha na dveřích bytu poškozeného. Z praxe vyplývá, že v některých případech pachatelé poslouchají, zda jsou v bytě jeho obyvatelé. V tomto konkrétním případě byly na dveřích bytu zajištěny dokonce celkem tři otisky uší, a to dva pravého a jeden levého ušního boltce. Zajištěná trasologická stopa pak vykázala charakteristické znaky, které následně znamenaly při odborném zkoumání individuální identifikaci mladistvého obviněného. Příslovečná precizní „mravenčí“ práce ostravských kriminalistů tak posílila původně poměrně neradostnou důkazní situaci v sérii odsouzeníhodné, neetické trestné činnosti páchané na seniorech a znamená „příklon ke spravedlnosti“.

„Nepochopitelný čin…“

Ostravští policisté zahájili úkony trestního řízení k objasnění okolností přečinu krádeže, ke které došlo dne 30.1.2010, během několika minut kolem 16.00 hodiny v Ostravě-Zábřehu na Plzeňské ulici (na parkovišti před domem). Posádka rychlé záchranné služby v době spáchání činu přitom zachraňovala život malého dítěte a všichni členové výjezdu záchranářů se proto nacházeli v té chvíli v ambulantním prostoru sanitky. Poté, co řidič vešel do kabiny vozidla zn. Mercedes, zjistil, že z přihrádky v palubní desce byla odcizena navigace zn. Garmin. Navigace byla pořízena zhruba před rokem za původní cenu 14 000 korun, v současnosti byla cena předběžně stanovena ve výši 12 000 korun (cenu věci však stanoví odborné vyjádření znalce).
V době, kdy záchranáři poskytovali pomoc malému dítěti, byla kabina řidiče sanitky otevřená, proto při krádeži nedošlo k poškození sanitky. Záchranáři si nevšimli ničeho podezřelého, neboť jejich pozornost byla zaměřena především k záchraně života. Do kabiny sanitky navíc není z ambulantního prostoru mercedesu vidět. Posádka pak převezla malého pacienta do nemocnice a řidič učinil oznámení o činu na Obvodním oddělení policie Ostrava-Zábřeh.
Policisté provedli ohledání místa činu, dosud nebyli zjištěni svědci činu. Vzhledem k okolnostem žádáme svědky, kteří mohou sdělit ke krádeži jakoukoliv informaci, aby nás kontaktovali na bezplatné lince 158 nebo kterékoliv policejní služebně. Dále lze sdělit informace k věci přímo na Obvodním oddělení policie Ostrava-Zábřeh, tel. 974 728 301. Za pomoc občanům děkujeme!
Na pachatele přečinu krádež pamatuje trestní zákoník trestem odnětí svobody až na dvě léta. Nový trestní zákoník stanoví v ustanovení § 42 – přitěžující okolnosti, písmenu g: „Soud jako k přitěžující okolnosti přihlédne zejména k tomu, že pachatel spáchal trestný čin vůči osobě podílející se na záchraně života a zdraví nebo na ochraně majetku“.

 

 

 


 

 

vytisknout  e-mailem