Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Opilí řidiči opět bodovali 

 
Uplynulý víkend byl na Jičínsku ve znamení zlodějů a opilých řidičů.
 
Jednoho z nich kontrolovala v pátek 4. prosince ve tři hodiny ráno policejní hlídka na obchvatu Jičína. Jednalo se o dvaatřicetiletého muže, který řídil osobní motorové vozidlo Škoda Favorit. V jeho dechu policisté naměřili přes 0.6 promile alkoholu. A tak nejenže přišel o svůj řidičský průkaz, ale navíc mu muži zákona zakázali další jízdu.
 
V ranních hodinách vyjeli policisté do obce Libuň, kde se během noci vloupal dosud neznámý pachatel do objektu jedné z firem. Uvnitř následně odcizil trezor s větší finanční hotovostí. Majitel vyčíslil škodu na částku nejméně 125 tisíc korun. Případ šetří sobotečtí policisté jako trestný čin krádeže.
 
Po sedmé hodině ranní volně pobíhal v Cerekvici nad Bystřicí velký vlčák. Hlídka, která vyjela na místo, kontaktovala jeho majitele, který zjednal nápravu.
 
V dopoledních hodinách úřadoval v jednom z obchodních domů v Jičíně v Hradecké ulici nepoctivý zákazník, který zde odcizil model vozidla na dálkové ovládání a kosmetiku. Při činu ho ovšem odhalili pracovníci bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o třiadvacetiletého muže, který musel odcizené zboží vrátit. Navíc muži zákona zjistili, že již byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen, a tak si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z trestného činu krádeže.
 
V odpoledních hodinách se obrátila na linku 158 žena ze Sobotecka s tím, že byla napadena svojí příbuznou. Ta ji měla údajně nejdříve častovat nevybíravými výrazy, a poté jí měla chytit za ruce, přičemž jí způsobila pohmožniny na   zápěstí. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Tak jako pátek, tak i sobota 5. prosince začala kontrolou opilého řidiče. V tomto případě se jednalo o jednačtyřicetiletého muže, který řídil nebo se spíše snažil řídit v Jičíně na Lidickém náměstí osobní motorové vozidlo Citroën ZX. V jeho dechu totiž policisté naměřili přes 2 promile alkoholu. A tak i on přišel o svůj řidičský průkaz a možnost pokračovat v jízdě dál. Navíc si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
O několik minut později kontrolovala další policejní hlídka v Jičíně na Husově třídě osobní motorové Renaul Megane, který řídil třicetiletý muž. Ten se sice tolik alkoholem neposilnil, jako jeho předchůce, přesto v jeho dechu policisté naměřili přes 0.5 promile alkoholu. A tak nejenže přišel o svůj řidičský průkaz, ale navíc mu muži zákona zakázali další jízdu.
 
V ranních hodinách vyjeli policisté do Hořic, kde během noci poškodil dosud neznámý vandal dřevěná garážová vrata. Dále pokračovali do Lázní Bělohradu, kde se pro změnu dosud neznámý zloděj obohatil o několik litrů benzínu. Ten odčerpal z nádrže osobního vozidla Škoda Favorit, které bylo zaparkované v Jínové ulici. Oba případy šetří policisté jako přestupky proti majetku. 
 
Na podezřelou posádku vozidla audi, která nabízela před polednem v Jičíně na Lidickém náměstí náhodným kolemjdoucím motorové pily za částku 6 tisíc korun, upozornil jeden z oslovených chodců. Dále uvedl, že poté co jim sdělil, že určitě nabízejí kradené zboží, raději z místa odjeli směrem na autobusové nádraží. Zde je zkontrolovala policejní hlídka, která zjistila, že mají u sebe pouze jednu motorovou pilu s odkladem o koupi na částku 700 korun. Navíc muži zákona odhalili, že jejich vozidlo bylo technicky v pořádku, a tak řidič dostal na místě pokutu ve výši 1 tisíc korun.  
 
Dále vyjela policejní hlídka do obce Drahoraz, kde jako už několikrát předtím řešila neshody bývalých manželů. Muž, který byl pod vlivem alkoholu kopal do dveří své bývalé ženy a přitom ji častoval nevybíravými výrazy. Hlídka na místě oběma řádně domluvila.
 
Po dvacáté hodině se obrátila na linku 158 žena z Jičína s tím, že nějaký muž „tahá“ do restaurace v Ruské ulici asi sedmileté dítě. Hlídka, která vyjela na místo, už žádného muže s dítětem nenašla.
 
Zřejmě nějaký šprýmař oznámil před jednadvacátou hodinou na linku 158, že v obci Chyjice došlo k zahoření skladu sena. Na místo okamžitě vyjeli jak policisté, tak i hasiči. Nutno podotknout, že ani jedna ze složek integrovaného záchranného systému požár nenašla. Co dotyčnou osobu k takovému oznámení vedlo, se můžeme jen domnívat.
 
Na svoji přítelkyni bouchal po jednadvacáté hodině mladý muž v Jičíně v ulici Na Jihu. Přitom dělal takový randál, že z něj dostala mladá slečna strach, a proto raději vše oznámila na policii. Hlídka, která vyjela na místo už však mladíka nikde nezastihla. Ten mezitím stačil odejít neznámo kam.
 
Útratu ve výši 400 korun odmítl zaplatit vychytralý host v jedné z restaurací v Jičíněvsi. Nakonec z pohostinství utekl a odjel i se svojí přítelkyní osobním vozidlem Škoda Favorit. Ne však daleko. V Kopidlně ho zastavila policejní hlídka, která zjistila, že se jedná o čtyřiatřicetiletého muže. Nezaplacení útraty policisté zadokumentovali jako přestupek proti majetku.
 
Další host, který nechtěl zaplatit útratu, úřadoval v jedné z pivnic v Jičíně. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o místního občana, který neměl peníze. Nakonec se s obluhujícím personálem domluvil, že si peníze přinese a vše uhradí.
 
V neděli 6. prosince zřejmě doznívaly dozvuky z mikulášských zábav, neboť policejní kontroly nestačily odhalovat opilé řidiče.
Prvního z nich kontrolovali muži zákona ve tři hodiny ráno v Jičíně na Lidickém náměstí. Jednalo se o pětatřicetiletého muže, který řídil osobní motorové vozidlo Ford Mondeo. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 1 promile alkoholu. A tak se na místě rozloučil se svým řidičským průkazem a dále pokračoval pěšky.
 
O hodinku později skončil v plicejní síti pětadvacetiletý muž, který řídil na obchvatu Jičína osobní motorové vozidlo Peugeot 106. Ten se před jízdou posilnil o něco více, než jeho předchůdce. V jeho dechu totiž policisté naměřili přes 1.6 promile alkoholu. I on přišel o svůj „řidičák“ a o možnost pokračovat v další jízdě.
 
Do třetice odhalili muži zákona osmadvacetiletého řidič, který usedl za volant osobního motorového vozidla Škoda 135. V tomto případě ho kontrolovala policejní hlídka před osmou hodinou ranní v Jičíně v Revoluční ulici. U něj dechová zkouška prokázala přes 0.5 promile alkoholu, což znamenalo jediné. „Ztrátu“ řidičského průkazu a konce jízdy.
 
I odpolední hodiny patřily opilcům, kdy před sedmnáctou hodinou kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v ulici Na Tobolce dvacetiletého mladíka. Ten na rozdíl od svých předchůdců sice nebyl pod vlivem alkoholu, zato byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Provedený test u něj prokázal přítomnost zakázané látky cannabis. Nutno podotknout, že už ani on nemá řidičský průkaz a na řízení vozidel teď může na nějakou dobu zapomenout. 
 
Následně vyjeli muži zákona do obce Ohařice, kde došlo k zahoření dvou plastových popelnic. V tomto případě na místo vyjeli i hasiči, kteří si věc na místě převzali k dalšímu opatření. 
nprap. Hana Klečalová
7. 12. 2009

 

vytisknout  e-mailem