Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Opilý muž se schoval ve spižírně 

Uplynulý víkend byl na Jičínsku nabitý událostmi. Policisté prověřovali oznámení od občanů, vyšetřovali přečiny a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnaly i rodinné a sousedské neshody.
 
V pátek 13. srpna nebyl  zrovna šťastným dnem pro třiatřicetiletého řidiče  nákladního vozidla Daewoo, který u Vidochova zřejmě usnul za volantem a  vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do sloupu nízkého napětí, který zlomil. Lehce zraněný řidič, který měl v dechu přes 0,8 promile alkoholu, skončil na ošetření v jičínské nemocnici. Celková škoda byla vyčíslena na 252 tisíc korun.

Velmi neopatrně si počínala jedna z rodin v kempu v Jinolicích, která si v noci neuzamkla svoji pronajatou chatku. Toho hned využil dosud neznámý zloděj, který pod rouškou tmy vnikl potichu dovnitř, kde z odložené peněženky odcizil 4.450 korun. Případ šetří policisté jako přečin porušování domovní svobody.
 
V dopoledních hodinách vyjeli muži zákona do Dřevěnice, kde se během noci vloupal dosud neznámý pachatel do šesti zaparkovaných vozidel, ze kterých odcizil autorádia a nářadí. V jednom případě poškodil palivovou nádrž, ze které následně odcizil 30 litrů benzínu. Majitelé vyčíslili celkovou škodu na částku téměř 30 tisíc korun. Případ šetří jičínští policisté jako přečin krádeže.
 
V odpoledních hodinách asistovali muži zákona při otevření bytu v Jičíně v ulici Pod Lipami, který si majitelka nedopatřením zabouchla. Na místě zasahovali i hasiči, kteří pomohli nešťastné ženě dovnitř. 
 
V podvečerních hodinách se obrátil na linku 158 muž z Lázní Bělohradu s tím, že mu bývalá manželka přivezla jejich čtyřletou dceru, o kterou se ale on nechce starat. Na místo vyjela policejní hlídka, která mu vysvětlila, že jako otec má svá práva, ale i povinnosti, které si musí plnit. Muž vše nakonec pochopil a přislíbil, že se domluví se svojí bývalou ženou, která mezitím odjela k příbuzným.
 
Problémy s nájemníkem měl před dvacátou hodinou majitel domu ve Vysokém Veselí. Policistům sdělil, že v jeho bytě bydlí neznámý muž, se kterým nemá uzavřenou nájemní smlouvu. Na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že byt pronajala jeho přítelkyně, která už ale taky nechce, aby zde muž  dále bydlel. Nový nájemník si totiž přivedl dva psy, kteří vyhnali psa pana domácího z boudy a sami se do ní nastěhovali. Vzhledem k tomu, že jejich pes neměl kde spát, oznámili vše majitel na policii. Nakonec se všichni na místě domluvili a další asistenci policie nežádali.
 
Večer pak muži zákona řešili rodinné neshody v Jičíně, kde syn slovně napadl svoji matku. I v tomto případě postačila domluva.
 
V sobotu 14. srpna úřadoval několik minut po půlnoci dosud neznámý vandal v Hořicích, kde se terčem jeho útoku staly plastové kontejnery, které zapálil. Jeden z nich požár zcela zničil a druhý pouze poškodil. Celková škoda byla vyčíslena na 8 tisíc korun. Po neznámém žháři teď pátrají hořičtí policisté.
 
V dopoledních hodinách vyšetřovali muži zákona dopravní nehodu v obci Chlum a poté asistovali při odklízení stromu, který spadl přes silnici u obce Studeňany. Na místo vyjeli i hasiči, kteří polom odklidili.
 
Po poledni se povaloval v Jičíně u jednoho z obchodních domů v Hradecké ulici špinavý opilec. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se jedná o místního občana, kterého vzbudila a nasměrovala k domovu.
 
Do obchodního domu v Jičíně na autobusovém nádraží zavítal po šestnácté hodině pětačtyřicetiletý cizinec. Na tom by nebylo až tak nic divného, kdyby ovšem přišel nakupovat a ne krást. V oddělení s výbavou na jízdní kola si totiž vzal  několik ventilků v hodnotě 139 korun, které se poté snažil pronést bez zaplacení pokladnou. K jeho smůle si ho všimli pracovníci místní bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Hlídka věc vyřídila na místě v blokovém řízení pokutou ve výši 1 tisíc korun.  
 
Déletrvající neshody se svým sousedem vyřešil v podvečerních hodinách po svém muž v Kopidlně. Svému sousedovi totiž zazdil okno u WC. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití. 
 
Na volně se potulující psy v Sobčicích upozornil před půlnocí na lince 158 anonym. Hlídka, která vyjela na místo, oba hafany identifikovala a následně vyrozuměla jejich majitele, který hned zjednal nápravu.
 
Na diskotéku v obci Pecka vyjela několik minut před půlnocí rychlá záchranná služba, která zde ošetřovala notně opilého mladíka. Ten se tak dlouho houpal na zábradlí, až přepadl na zem a přitom si způsobil zranění. 
 
Nečekané překvapení v podobě hada čekalo v  neděli 15. srpna na majitele zahrady v Jičíně. Jednalo se o červenou užovku, kterou si na místě převzali strážníci městské policie.
 
Hrubou pouť v Nové Pace navštívila v dopoledních hodinách parta mladíků, která zde tropila výtržnosti. Hoši se vůči návštěvníkům a prodejcům chovali velmi neurvale až drze. Hlídka, která vyjela na místo, již žádné rušivé elementy nezastihla.
 
Po čtrnácté hodině kontrolovala policejní hlídka v Jičíně osobní motorové vozidlo Citroën Xantia, které řídil nebo se spíše snažil řídit třicetiletý muž. Provedená dechová zkouška totiž u něj prokázala přes 0.9 promile alkoholu. A tak nejenže mu policisté zakázali další jízdu, ale navíc  na místě přišel o svůj řidičský průkaz. Na jak dlouho, teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
V podvečerních hodinách řešili muži zákona rodinné neshody v Jičíně v ulici Přátelství a poté v Nové Pace, kde se nemohli dohodnout manželé, kteří jsou v rozvodovém řízení. V obou případech postačila ze strany policistů domluva.
 
O tom, že pes je nejlepší přítel člověka se přesvědčila ve večerních hodinách rodina v Jičíně. Jejich čtyřnohý kamarád je totiž upozornil na vetřelce, který se nepozorovaně dostal do jejich domu. Ukryl se ve spižírně, kde ho na popud psa našla a následně zamkla majitelka domu, která poté vše oznámila na policii. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se jedná o třiatřicetiletého muže, který byl v  silně podnapilém stavu. V jeho dechu totiž policisté naměřili přes 3.2 promile alkoholu. A tak jeho první cesta vedla do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. Po vystřízlivění bude mít co policistům vysvětlovat.  
nprap. Hana Klečalová
16. 8. 2010

vytisknout  e-mailem