Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

"Polapení" muži skončili ve věznici 

Uplynulý víkend panovalo na Jičínsku nevlídné počasí, které mělo za následek i zvýšený počet dopravních nehod. Celkem policisté šetřili pět nehod, kdy jedna z nich si vyžádala daň nejvyšší, a to lidský život.
 
Pátek 12. března byl ve znamení vypátraných osob. Dvě z nich vypátrali policisté v Levínské Olešnici. Jednalo se o pětadvacetiletého muže a jeho o dva roky staršího kamaráda. Na oba byl vydán příkaz k zatčení, a tak po provedených úkonech se vydali v doprovodu mužů zákona do Věznice v Hradci Králové, kde už na ně čekali. V policejní síti skončil i šestačtyřicetiletý muž z Jičína, na kterého vydal Okresní soud v Jičíně příkaz k zatčení. Ten se na rozdíl od svých předchůdců nemusel o svoji svobodu obávat, neboť ho nakonec soudkyně   ze zatčení propustila.
 
Před polednem vyjeli muži zákona v Jičíně do jedné z heren, kde úřadovali dva nepoctiví hráči, kteří si k několikatisícové „výhře“ pomohli ne zrovna regulérním způsobem. Využili nepozornosti obsluhy a v nestřeženém okamžiku překonali zámky u výherního automatu, ze kterého poté odcizili téměř 16 tisíc korun. Případ šetří policisté jako přečin krádeže. 
 
Dva muži snědé pleti obtěžovali po poledni na parkovišti před jedním z obchodních domů v Nové Pace zákazníky, kterým nutili hodinky. Nutno zdůraznit, že byli neodbytní až vlezlí a hlavně neurvalí na každého, kdo si od nich nic nekoupil. Hlídka, která vyjela na místo, už ani jednoho z nich nezastihla.
 
V podvečerních hodinách ležela na krajnici u obce Vidochov sražená srna. Než ji stačil hospodář místního mysliveckého sdružení odvézt, už byla pryč. Zřejmě se o ni postaral některý z projíždějících řidičů, který ji naložil a možná si teď na ni   pochutnává. Určitě by měl vědět, že se tímto krokem dopustil přestupku proti majetku. Navíc mu nikdo nezaručí, že bylo zvíře zdravé.
 
V noci řešili muži zákona rodinné neshody v malé obci na Kopidlensku. V tomto případě se jednalo o spory mezi rodiči a synem, který se nechová dle jejich představ, a proto po něm žádají, aby se od nich odstěhoval. Syn měl navíc rozbít v době jejich nepřítomnosti skleněnou výplň dveří. Hlídka na místě všem řádně domluvila.
 
Před půlnocí údajně rušila skupinka mladých lidí v Jičíně v Barákově ulici noční klid. Jednalo se o turisty, kteří se „přesouvali“ z jedné restaurace do druhé a přitom si zřejmě nahlas sdělovali zážitky z jednotlivých zařízení, které již navštívili. Nutno podotknout, že na uvedenou skupinku upozornil jeden z místních občanů, který byl sám zjevně pod vlivem alkoholu. Hlídka věc na místě vyřešila domluvou.
 
Sobota 13. března načala pro jičínské policisty opravdu netradičně. Na linku 158 oznámil host jedné z  místních restaurací, že nemůže najít hodinky. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že hodinky údajně ztratil otec oznamovatele, když šel z restaurace domů. Sám nakonec uvedl, že pokud je nenajde, tak se obrátí na místní obvodní oddělení.
 
V dopoledních hodinách natankoval u benzínové čerpací stanice v Robousích neznámý řidič do osobního vozidla Citroën ZX přes deset litrů benzínu v hodnotě 401 korun. Aniž by pohonné hmoty zaplatil, z místa odjel. Po několika minutách si vše uvědomil, vrátil se zpět a celý dluh uhradil.
 
Na nevítanou návštěvu „narazil“ po poledni majitel rodinného domu v malé obci na Sobotecku. Neznámý muž se mu procházel po celém domě a zřejmě něco hledal. V okamžiku, kdy ho majitel „nachytal“ v pokoji, pouze něco „zamumlal“, a poté rychle dům opustil.  Případ šetří sobotečtí policisté jako přečin porušování domovní svobody.
 
To by nebyla ani sobota, aby to v některých rodinách „nevřelo“. A tak po poledni vyjela policejní hlídka do malé obce na Jičínsku, kde si „vjeli do vlasů“ bývalí manželé. Vyčítali si, co se dalo a přitom se vulgárně uráželi. Klid nastal až po příjezdu hlídky, která oběma na místě domluvila.
 
Večer  patřil opilcům. Nejdříve vyjeli muži zákona do obce Blata, kde silně podnapilý muž upadl před místním hostincem přes stojan na kola a přitom si způsobil zranění. Jeho kamarád, který měl v dechu přes 2.9 promile alkoholu, mu hned přiběhl, spíše se  připotácel, na pomoc. Na místo vyjela i záchranná služba, která muže převezla na ošetření do nemocnice.
 
Další opilec „řádil“ v Hořicích, kde pro změnu fyzicky napadl svoji přítelkyni, kterou chytil pod krkem. I když žena celý incident oznámila na linku 158, nakonec si vše rozmyslela a více se nechtěla k věci vyjadřovat.
 
Neděle 14. března začala problémy se sjízdností silnic. Jeden z motoristů si stěžoval po osmé hodině ranní na neošetřenou vozovku mezi obcemi Hořice a Lukavec. 
 
V dopoledních hodinách vyjela policejní hlídka v Jičíně na Nové Město, kde došlo ke srážce dvou vozidel. Nakonec se oba účastníci na místě domluvili a společně vyplnili euroformulář.
 
Po poledni se obrátil na linku 158 muž s tím, že ho obsluha jedné z restaurací v obci Choteč odmítla pustit dovnitř. Z tohoto důvodu žádal, aby okamžitě přijeli   policisté a obsluze domluvili. Hlídka na místě zjistila, proč k celému incidentu došlo. Nejenže byl oznamovatel opilý, ale navíc byl polosvlečený a silně zapáchal. Nakonec muž uvedl, že už nemá o vstup do restaurace zájem a odešel domů.
 
V odpoledních hodinách údajně pobíhali v obci Budčeves tři vlčáci, dva velcí a jeden malý. Hlídka, která vyjela na místo, už však nikde smečku nezastihla.
 
Husté sněžení ochromilo v nočních hodinách dopravu na Sobotecku. Na obchvatu města zůstaly „viset“ kamiony, a to jak od Mladé Boleslavi na Jičín, tak i v opačném směru.        
 
Poryv silného větru zřejmě spustil ve tři hodiny ráno „alarm“ osobního vozidla, které bylo zaparkované před jedním z domů v Čálovicích. Vzhledem k tomu, že se majitel bál vyjít ven, žádal hlídku, aby vše prověřila. Policisté na místě zjistili, že je vše v pořádku a že vozidlo není narušené.
 
Po třetí hodině ranní se obrátila na linku 158 žena z malé obce na Hořicku s tím, že přítel její matky křičí a přitom rozbíjí nádobí. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zjistila, že si žena vše vymyslela. Co ji k takovému oznámení vedlo, nedokázala vysvětlit. 
nprap. Hana Klečalová
15. 3. 2010
 

 

vytisknout  e-mailem