Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Kam se poděl hydraulický válec? Byl zajetý ve spodní části štípacího stroje 

 
Uplynulý víkend byl na Jičínsku celkem klidný. Muži zákona vyšetřovali přečiny a přestupky, dohlíželi nad bezpečností a plynulostí v silničním provozu a v neposlední řadě řešili rodinné a partnerské neshody.
 
V pátek 14. května ráno navštívil po osmé hodině ranní jednu z  prodejen v Hořicích nepoctivý zákazník. V oddělení uzenin neodolal šišce salámu v hodnotě 62 korun a  odcizil ji. K jeho smůle ho při krádeži přistihli pracovníci prodejny, kteří vše oznámili na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o sedmapadesátiletého muže, který nejenže z prodejny odešel s pěknou ostudou, ale navíc i s pokutou ve výši 1 tisíc korun.
 
Na celostátně hledanou osobu upozornil policisty před devátou hodinou ranní  anonymní telefonát. Mělo se jednat o muže z okresu Jičín, který se údajně zdržoval v malé obci na Kopidlensku. Policisté, kteří vyjeli na místo, však hledaného muže nikde nenašli. V tomto případě se zřejmě jednalo o nějaký špatný vtip nebo jen o omyl.
 
Až na dvoře domu skončila v dopoledních hodinách jízda dvaadvacetiletého řidiče nákladního vozidla Iveco. K dopravní nehodě došlo v obci Zliv, kde mladý řidič zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svého vozidla a vyjel mimo vozovku přímo do dvora domu. Přitom poškodil oplocení, složený stavební materiál a osobní vozidlo Škoda Felicia. Ke zranění osob nedošlo. Alkohol u řidiče byl vyloučen dechovou zkouškou a celková škoda byla vyčíslena na 180 tisíc korun.
 
V odpoledních hodinách se obrátila na linku 158 žena z malé obce nedaleko Jičína s tím, že jí někdo ze stodoly odcizil štípačku na dřevo v hodnotě nejméně 25 tisíc korun. Hlídka, která vyjela na místo, se nestačila divit. Od oznamovatelky zjistila, že jí zloděj neukradl celou štípačku, ale pouze hydraulický válec. Bližší prohlídkou stroje však policisté zjistili, že údajně odcizený   válec je pouze zajetý v dolní poloze zařízení, čehož si poškozená nevšimla. A tak v tomto případě k žádné krádeži nedošlo.
 
Jeden z obchodních domů v Jičíně v Hradecké ulici navštívil před patnáctou hodinou odpolední dosud neznámý podvodník. V jednom z obchůdků přesvědčil prodavačku   o tom, že vedoucímu  prodejny přivezl USB konektory, za které mu má vyplatit částku 3.900 korun. Žena  uvěřila a peníze mu vydala. Až po jeho odchodu zjistila, že se stala obětí podvodníka, který si vše vymyslel.
 
V podvečerních hodinách vyšetřovali muži zákona dva případy vloupání do rekreačních chalup v obci Vidonice a poté krádež měděných kabelů ze stodoly v Chomuticích.
 
Na údajně bezohlednou jízdu řidiče osobního vozidla Daewoo upozornil před devatenáctou hodinou na lince 158 motorista, kterého měl být  ohrožován na obchvatu Jičína. Na místo vyjela policejní hlídka, která řidiče zastavila a zkontrolovala. Ten však hlídce uvedl, že nikoho neohrožoval a ani neomezoval. Vzhledem k tomu, že oznamovatel s policisty více nekomunikoval, nezbylo mužům zákona nic jiného, než  řidiči pouze domluvit a vysvětlit, jak se má na silnici chovat k ostatní účastníkům silničního provozu.
 
V sobotu 15. května měla několik minut po půlnoci rušit parta mladíků noční klid v Jičíně na Valdštejnově náměstí. Hlídka, která vyjela na místo, však žádné rušení nočního klidu nezjistila.
 
Před druhou hodinou ranní kontrolovala policejní hlídka v Jičíně  v Poděbradově ulici osobní motorové vozidlo Renault Megane Scenic, které řídil čtyřiatřicetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0.44 promile alkoholu. A tak nejenže na místě přišel o svůj řidičský průkaz, ale navíc mu policisté zakázali další jízdu.
 
V šest hodin ráno se povaloval v Nové Pace na chodníku silně opilý muž, který hlídce sdělil, že celý večer „pařil“ se svým kamarádem a teď odpočívá. Nakonec se přece jen vzchopil a vrávoravým krokem odešel do svého bydliště.
 
V ranních hodinách se obrátil na policii majitel nemovitosti v obci Stéblovice s tím, že na jeho pozemku je spadlý elektrický drát. Službu konající policista věc předal pracovníkům energetických závodů, kteří spadlé vedení  odstranili.
 
Ne zrovna dokonalé sousedské vztahy panují v malé obci na Jičínsku. V tomto případě se jedna z místních žen „pustila“ do teprve čtrnáctileté slečny, kterou vulgárně urážela. Navíc před ní nadávala i její matce. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Neznámý zloděj úřadoval v obci Ústí u Staré Paky, kde od jednoho z rodinných domů odcizil volně odložený železný šrot v hodnotě nejméně 500 korun. Případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti majetku.
 
Před půlnocí si stěžovali občané v malé obci na Kopidlensku na hlasitou hudbu, která vycházela z místní hasičské zbrojnice. Hlídka, která vyjela na místo, všem přítomným domluvila a upozornila na to, aby hudbu ztišili. Poté již byl naprostý klid.
 
V neděli 16. května  se  několik minut po půlnoci obrátila na linku 158 žena z malé obce na Kopidlensku s tím, že má problémy s manželem.   Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že ji muž, který byl silně  pod vlivem alkoholu,  fyzicky napadl. I když jí žádné zranění nezpůsobil, přesto skončil se svými 2.6 promile alkoholu v Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové. 
 
V časných ranních hodinách došlo  u Sobotky k  dopravní nehodě. Před čtvrtou hodinou ranní jel devětatřicetiletý řidič osobním vozidlem Škoda Octavia ve směru od Jičína na Mladou Boleslav. Na přímém a neosvětleném úseku vozovky  spatřil náhle před sebou chodce, který se „motal“ v jeho jízdním pruhu. I když se snažil střetu zabránit, přesto se mu to nepodařilo a do muže narazil. Při nehodě utrpěl chodec těžké zranění, se kterým byl převezen do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Alkohol u řidiče byl na místě vyloučen dechovou zkouškou a celková škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun.
 
V dopoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Dělnické ulici osobní motorové vozidlo Škoda Favorit, které řídil šestapadesátiletý muž. Vzhledem k tomu, že byl z jeho dechu velmi cítit alkohol, vyzvali ho muži zákona k provedení orientační dechové zkoušky. K opakovaně naměřeným hodnotám 1.45 a 1.42 promile alkoholu snad ani není co dodávat. Z tohoto důvodu si řidič vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

V odpoledních hodinách zahalil Staré Smrkovice dým. Jeden z místních občanů zde měl údajně pálit plasty, a tak na místo vyjela policejní hlídka. Provedeným šetřením policisté  zjistili, že muž nepálí  plasty, ale staré kartony. I  tak mu na místě řádně domluvili.    
 
Horké chvilky zažil v odpoledních hodinách pilot větroně, kterému se při přistání na letišti ve Vokšicích nevysunul podvozek. Naštěstí se jednalo o velmi zkušeného pilota, který přistávací manévr zvládl na výbornou. Ke zranění osob nedošlo a škoda na letadle nebyla doposud upřesněna.
 
V podvečerních hodinách vyjeli muži zákona v Hořicích do jedné z místních heren, kde měl opilý mladík obtěžovat obsluhu. Hlídka na místě však žádného opilého mladíka nezastihla a rovněž obsluha o žádném incidentu nevěděla.
 
V noci ještě přišly na řadu rodinné neshody. Nejdříve se nepohodl otec se svým synem v Jičín v Jičínského ulici. Synek, který se vrátil domů opilý, byl na svého otce hrubý a přitom ho vulgárně urážel. Další, kdo by potřeboval lekci slušného chování je muž v Jeřicích, který pro změnu dělá naschvály své bývalé manželce. V obou případech postačila ze strany policie domluva.
nprap. Hana Klečalová
17. 5. 2010
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem